Sierteelt: bereken je kostprijs

24-09-2018    15:36   |    Goedemorgen

[Groenkennisnet] In de sierteelt is het behalen van winst niet gemakkelijk. Een kostprijsberekening geeft handvatten om een teelt rendabeler te maken. Een speciale brochure laat zoen hoe.

Een speciaal demonstratieproject 'Telen met inzicht' van het Vlaamse Proefcentrum voor Sierteelt (PCS) is opgezet om telers meer inzicht te geven in de kostenstructuur van hun producten en de rentabiliteit van het bedrijf. In het project zijn ook kostprijsberekeningen gemaakt voor gewassen in de glastuinbouw: Kalanchoë, Azalea en potchrysant, maar ook voor de zomereik. De brochure 'Kostprijsberekening en rentabiliteit in de sierteelt' zet alle informatie op een rij.

Kostprijsberekening
De brochure laat zien hoe inzicht kan worden verkregen in de kostprijs. Omdat kosten en opbrengsten gedurende het jaar nogal variëren, wordt aangeraden een kasplanning te maken waarbij per maand kan worden bekeken welke kosten gemaakt worden en welke inkomsten er zijn.

Productkosten
Productkosten bestaan uit directe kosten zoals het plantgoed, pot, substraat, kosten voor mest en bestrijdingsmiddelen. Aan de hand van voorbeelden wordt uitgelegd hoe de kostprijs per plant wordt bepaald. Daarnaast moeten ook arbeidskosten worden meegerekend. Nog lastiger is de post bedrijfskosten. Aan de hand van twee uitgewerkte methoden legt de brochure uit hoe de bedrijfskosten meegenomen kunnen worden in de kostprijsberekening.  

Rendabeler 
De uitkomsten van de kostprijsberekening kunnen confronterend zijn, maar het geeft ook handvatten om de teelt rendabeler te maken. 


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Nieuw wandje

Vandaag gaan we verhuizen! Niet naar een ander pand, maar naar nieuwe werkplekken.

VIDEO: De reis van de kerststerren

Selecta One kweekt de stek voor de poinsettia's op in Oeganda. In deze video vertelt de manager van de farm in Oeganda over de reis die de...