Sector zet stappen dankzij de ondernemers

15-03-2019    10:00   |    Goedemorgen

`De ondernemers in de tuinbouwsector zorgen ervoor dat de hele sector stappen zet naar een circulaire toekomst', zei Greenport Holland-voorzitter Niek Jan van Kesteren tijdens het Nationaal Tuinbouw Congres op donderdag 14 maart. Daar werd het Tuinbouwakkoord ondertekend door bedrijven, brancheorganisaties en ketens.

Tijdens het congres lieten vier tuinbouwondernemers aan de hand van concrete voorbeelden zien hoe ze op hun eigen bedrijf bezig zijn met onder andere circulaire bloembollenteelt, moderne glastuinbouw, duurzame handel en de waarde van gezonde producten.

Win-win
Rob van Haaster is teler van bloembollen en snijhyacinten in Vijfhuizen. Hij wil als ondernemer zorgvuldig omgaan met de beschikbare grondstoffen. Hyacintenteelt is een meerjarige teelt, dus je moet goed zorgen voor de bodem en er net zoveel voedingsstoffen aan toevoegen als dat je er met de teelt uithaalt. ‘Een gezonde bodem leidt tot sterkere bollen, wat zorgt voor minder ziekten en minder spuiten, meer leven in de bodem en meer biodiversiteit. En dus ook tot betere bollen. Voor iedereen win-win,’ aldus Rob van Haaster.

Verstedelijking
Vervolgens was het woord aan Henk Raaijmakers, eigenaar van tuinplantenkwekerij De Oude Aa in Deurne en voorzitter van LTO-vakgroep Bomen en Vaste Planten. Hij ziet een belangrijke rol voor groen in de toenemende verstedelijking.
Daarna ging potplantenteler Hans Koolhaas van LKP Plants uit Moerkapelle in op de warmtenetten en het energievraagstuk in de glastuinbouw. Naast teler, is hij ook voorzitter van de Warmtecoöperatie Zuidplaspolder. Chayenne Wiskerke, directeur van familiebedrijf Wiskerke Onions in Kruiningen, benadrukte dat vrije markten en handelsstromen essentieel zijn voor Nederland. Het bedrijf exporteert jaarlijks 1,2 miljard kilo uien naar 140 landen.

In deze video vertellen de vier ondernemers wat zij hopen dat het Tuinbouwakkoord voor hen kan betekenen. 


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Nieuwe directeur KCB

Martien de Graaf heeft aangegeven om, na een loopbaan van meer dan 20 jaar, in mei van dit jaar te stoppen als...