Gerbera in fossielvrije kas is goede leerschool

15-07-2020    09:54   |    Kas als Energiebron

De telers uit de begeleidingscommissie (BCO) voor het onderzoek met gerbera in de fossielvrije kas konden begin juli zelf weer in de kas komen kijken. De afgelopen maanden moesten ze het doen met filmpjes, klimaatgegevens en productiedata. Onderzoekbegeleiding op afstand. Gelukkig stond het gewas er goed op en had het de warmte periode in het voorjaar prima doorstaan.

Een goede ervaring om te zien dat je een teelt prima van afstand kunt volgen. Een stukje leerschool dat data veel kan vertellen en je als teler vaak te snel op basis van gevoel acties onderneemt.

Meeldauw grootste probleem
Belangrijkste gesprekspunt was de geïntegreerde gewasbescherming. In gerbera kunnen veel plagen voorkomen, maar omdat de bloem zonder blad wordt verkocht is het mogelijk om enige schade in het blad te accepteren als de biologische bestrijders de plagen maar onder controle en uit de bloemen houden. Dat lukt tot nu toe opvallend goed. Bottleneck zijn niet de plagen, zoals witte vlieg, echinotrips, mineervlieg, spint, bladluis – meerdere soorten - of rups, maar is de aanwezigheid van meeldauw. Om dit te bestrijden wordt licht gezwaveld - 4 keer per week een paar uur- en moet om de 10 weken een blok van 3 bespuitingen worden uitgevoerd. Dat is ook weer het geval in deze periode en nu wordt het opnieuw spannend of daarna een plaag te snel uitbreidt, omdat een aantal biologische bestrijders de bespuitingen niet hebben overleefd.

Lees hier verder


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Mamabubbel...

In het afgelopen jaar hebben moeders meer rollen vervuld dan ooit. Vaak vanuit huis zijn de moeders: juf, kok,...