Recordaantal deelnemers schoolgroente en -fruit

08-11-2019    11:05   |    AgriHolland/WUR

Maandag 11 november start de nieuwe editie van het Europese Schoolfruit- en groenteprogramma. Leerlingen van 3026 basisscholen in Nederland ontvangen de komende 20 weken 3 keer per week groente en fruit vanuit het programma. Het gaat in totaal om 519.908 leerlingen. Dit is een nieuw record.

In Nederland eten kinderen gemiddeld 102,5 gram fruit per dag en 79 gram groente. Dit terwijl de aanbevolen hoeveelheid varieert van 150 en 200 gram fruit en 100 en 200 gram groente afhankelijk van de leeftijd. Doel van het Schoolfruit- en groenteprogramma van de Europese Unie is het bevorderen van de consumptie van groente en fruit bij kinderen en het aanleren van gezonde eetgewoonten.

Een aanvullende doelstelling van het programma is het bevorderen van kennis over groente en fruit. Leerkrachten kunnen hiervoor gebruik maken van het nieuwe online lesportaal Chef!. In het portaal vindt de leerkracht voor elke groep de vernieuwde Startles EU-Schoolfruit, maar ook korte lesactiviteiten voor tijdens het groente- en fruitmoment. Leerkrachten die meer willen doen met voedseleducatie kunnen hier ook de aanvullende Smaaklessen en Smaaklesactiviteiten vinden.

De groente en het fruit worden geleverd door 8 leveranciers. Dit zijn Van Boekel AGF, C.J. den Daas , Freshweb, Gebr. Van Aarle, Vitamine&Zo, Fruitbedrijf Halm, Willem Dijk AGF en Drogenbroek's Fruit. Deze leveranciers zijn erkend voor 2 schooljaren. Nieuw in de regeling is dat 20% van de producten moet bestaan uit groenten. Dit om de groenteconsumptie extra te stimuleren. Ook moet een product minimaal 70 gram per portie zijn bij een minimaal gewicht van 300 gram per week. Een andere wijziging is dat voortgezet speciaal onderwijsscholen deel kunnen nemen.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

De Horti 20 aller tijden

Tijdens de Dag van de Tuinbouw kon je gisteren ook naar de 'Horti 20 aller tijden' luisteren, een lijst met...

Winnen met Oreon

Vanochtend kon je tussen 10 en 12 luisteren naar de tweede uitzending van LED’S. GO. LIVE. with Oreon op...