Glastuinder in 'cannabis-coalitie' (2)

15-03-2017    08:25   |    KAS TuinbouwCommunicatie

Een groot glastuinbouwbedrijf uit Bleiswijk bereid zich samen met een groep andere ondernemers voor om op grote schaal hennep te gaan telen voor coffeeshops. De ondernemers, verenigd in de Legale Cannabis Coalitie (LCC), wil onder andere de wiet gaan kweken in de oude koepelgevangenis van Breda. Dit meldde het televisieprogramma Brandpunt gisterenavond in haar programma.

Vorige maand besloot de Tweede Kamer om de wietteelt te reguleren met kweekvergunningen. Hoewel de bedrijven verenigt in LCC geen ervaring hebben met de teelt van wiet, hopen ze een flink deel van de markt in handen te krijgen. 

De drijvende kracht achter de cannabis-coalitie is een 50-jarige vastgoedondernemer uit Alphen aan den Rijn. Hij wist vorig jaar al een groot glastuinbouwbedrijf in Bleiswijk voor zijn initiatief te interesseren, aldus Brandpunt. De directeur van dit bedrijf bevestigt zijn betrokkenheid in Brandpunt, maar wilde niet op televisie uit vrees voor represailles uit het criminele milieu, dat nu de nederwiet-teelt in handen heeft. “Ik moet aan vrouw en kinderen denken,” zegt de glastuinbouwondernemer. De initiatiefnemer van de cannabis-coalitie wil evenmin met de pers praten, aldus Brandpunt. De uitzending van Brandpunt, was gisterenavond te zien bij NPO 2. Kijk hier de uitzending terug.

Het grootste beveiligingsbedrijf van de wereld, G4S, is een van de partijen die betrokken is bij LCC. De directeur risico adviezen van de Nederlandse vestiging van G4S is René Hiemstra, die over goede politieke contacten beschikt. Hiemstra is voorzitter van de VVD-afdeling Rijswijk en was tot vorig jaar actief lid van de gezaghebbende partijcommissie Veiligheid en Justitie van de liberalen. De coalitie opereert onder de radar en zoekt al geruime tijd naar geschikte kweeklocaties om op grote schaal cannabis te verbouwen. Een van die locaties is de koepelgevangenis in Breda, die drie jaar geleden werd gesloten door justitie. Ook kijkt de coalitie naar de leegstaande rechtbank op de voormalige luchtmachtbasis Soesterberg. Beide gebouwen zijn goed te beveiligen.

CLL heeft contact gezocht met medewerkers van de researchafdeling van de Universiteit Wageningen in Bleiswijk om meer te weten te komen over de teelt van wiet. Daar wordt al geruime tijd met cannabis geëxperimenteerd. De researchafdeling houdt het voor mogelijk om onder ideale omstandigheden zes keer per jaar wiet te oogsten. Ook doet ze in opdracht van het bedrijfsleven onderzoek naar het gebruik van energiezuinige led verlichting bij de kweek van cannabis. Uit berekeningen die de universiteit voor de cannabis-coalitie heeft gemaakt, blijkt volgens Brandpunt dat voor het bevoorraden van 600 coffeeshops een kweekoppervlakte van 23.000 meter nodig is (2,3 hectare).

Coffeeshopondernemers voelen er niets voor om de teelt van nederwiet straks aan een paar grote kwekers over te laten. De grootschalige kweek zou ten koste gaat van het gevarieerde aanbod. Als het aanbod wordt beperkt, zullen klanten alsnog uitwijken naar het zwarte circuit aldus de ondernemers.

De van oudsher verdeelde coffeeshopbranche is zich nu landelijk aan het organiseren, meldt Brandpunt. Daags nadat de Tweede Kamer had ingestemd met de wietwet, kwamen er meer dan 200 eigenaren van coffeeshops bij elkaar om een gezamenlijke strategie te bepalen. Deelnemers aan die bijeenkomst vertellen in Brandpunt dat de coffeeshops zelf wiet willen kweken of op z’n minst nauw betrokken willen zijn bij de teelt. Ze willen 'een plaats aan de onderhandelingstafel'.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Run op Finalerozen!

De finalekoorts rond de ontknoping van de Conference League, vanavond in Albanië, heeft ook het Rozenpakhuys...