'Precies op schema met komkommerteelt'

13-02-2018    09:03   |    Goedemorgen

De kas van Van Lipzig Tuinderijen in Horst (8,5 ha) is op 15 januari volgezet met komkommerplanten van het ras Topspin. “We hebben de planten een week eerder hierheen gehaald als de meeste telers”, zegt teeltmanager Peter van Ninhuys.

“Omdat we de beschikking hebben over aardwarmte - we exploiteren een bron samen met drie andere telers in glastuinbouwgebied Californië - en omdat er dan minder sprake is van beschadigingen aan de bladeren. Ook gaat het planten makkelijker en sneller.”

Van Ninhuys is tevreden over de eerste vier weken van het teeltseizoen. “We mogen niet klagen: de planten groeien goed en staan er mooi bij. Wel zag je de eerste weken dat de planten wat minder licht hebben gehad dan gebruikelijk, maar dat is de laatste weken goed bijgetrokken.  En doordat we zo vroeg hebben geplant, zijn de negatieve effecten van te weinig licht sowieso beperkter.  De wortels zaten immers eerder in de mat. wat positief was voor de plant. Ook was er zoals gezegd minder beschadigd blad, waardoor de plant goed doorgroeide en alle bladeren optimaal van het licht konden profiteren.”

Op dit moment is men in de kas, waar de komkommers aan de hoge draad worden geteeld, druk met uitzetten van de eerste roofmijten, clippen en snoeien. “Gisteren manifesteerde de bloei zich; precies op het verwachte moment. Dat betekent dat we over een dag of zestien kunnen gaan oogsten. We liggen precies op schema!”


(Foto: Van Lipzig Tuinderijen)
Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Grodan trekt aandacht met robot

Tijdens HortiContact rijdt Me, Robot rond namens Grodan. Een heuse, rijdende robot die mensen aanspreekt en op zijn buik een filmpje laat...