Productieverhoging met aanzienlijk minder energie

08-03-2021    09:57   |    Goedemorgen

ACTUEEL HORTI THEMA - Wat zijn de grootste voordelen van de nieuwste LED-armatuur van Climalux? Wat zijn de resultaten van de praktijkonderzoeken met deze armatuur? En hoe past dit binnen Het Nieuwe Telen? Deze en nog meer vraagstukken werden beantwoord tijdens het online kennisevent ‘Climalux introduceert nieuwe LED-topbelichting CLX V1000’ op 18 februari 2021.

Gedurende dit één uur durende event maakte de kijker kennis met de LED-groeilamp, die door de inzet van het daglichtspectrum van de zon met substantieel minder energie de productie verhoogt.

Als eerste aan het woord was Ary de Jong van onderzoeksbedrijf HortiTech, die in een diepte-interview meer vertelde over de lopende praktijkonderzoeken in de komkommer- en tomatenteelt. Hij ging dieper in op de veranderende manier van telen onder deze LED-armaturen, maar benadrukte vooral de voordelen die dit met zich meebrengt. Ook kweker Vincent Lans van Lans Tomaten kwam aan het woord, die zeer betrokken was en de proeven van dichtbij heeft gevolgd. Hij deelde zijn positieve ervaring en opgedane inzichten met betrekking tot de inzet van de CLX V1000 in zowel de proefopstelling in het World Horti Center, als in eigen kas. “De teelt is anders, omdat het gewas natuurlijker groeit dan onder de SON-T, doordat de zon is nagebootst in de lamp.”

Na deze eerste kennismaking met de nieuwe topbelichting, verzorgde Walter Kleijweg van Pliant een presentatie waar de mogelijkheden van de centrale besturing van de Climalux armaturen werden toegelicht. “Door de controller kunt u uw eigen regels vastleggen en zorgen dat het systeem reageert op het moment dat het nodig is. Dit kan een hele grote bijdrage leveren aan het rendement van het bedrijf.” Tot slot pakte Frans van der Let van Climalux het podium, waar hij de belangrijkste technische specificaties nogmaals toelichtte en in vier stappen de installatie van deze armaturen doorliep.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Instagram: Radijs scoort!

Dat de medewerkers van radijskwekerij Ortolanda een aardig balletje kunnen trappen, werd wel duidelijk tijdens...