Oprichter East-West Seed krijgt 'Nobelprijs voeding'

10-06-2019    20:43   |    Goedemorgen

De World Food Prize, de belangrijkste internationale onderscheiding voor mensen die bijzondere prestaties hebben geleverd om de kwaliteit, hoeveelheid of beschikbaarheid van voedsel in de wereld te verbeteren, is dit jaar toegekend aan Simon Groot (84). Groot is een van de oprichters van groentezadenbedrijf East-West Seed.

Simon Groot ontvangt de World Food Prize 2019 vanwege zijn succesvolle inzet om miljoenen kleine boeren in meer dan zestig landen een beter economisch perspectief te bieden. Door de lokale kleinschalige teelt van groenten belangrijk te verbeteren bereikte hij niet alleen een inkomensverhoging voor kleine boeren, maar zorgde hij er ook voor dat miljoenen consumenten konden profiteren van betere toegang tot groenten voor een gezondere voeding met meer nutriënten. In de 34 jaar dat de prijs bestaat, is het de eerste keer dat hij wordt toegekend aan een Nederlander.
 
De toekenning van de Wereldvoedselprijs, ook wel de ‘Nobelprijs voor Voeding en Landbouw’ genoemd, werd zondag officieel bekendgemaakt in het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken door Secretary of State Mike Pompeo en Kenneth M. Quinn, President van de World Food Prize Foundation.
 
"Net als de grondlegger van de groene revolutie, Dr. Norman Borlaug, heeft Simon Groot zijn leven gewijd aan het verbeteren van het levensonderhoud van miljoenen mensen over de hele wereld", zegt Kenneth Quinn. "In 1982 richtte hij met zijn zakenpartner Benito Domingo in de Filipijnen het bedrijf East-West Seed op, om groenterassen te ontwikkelen voor de tropische markt. Hij richtte zich onder meer op het verbeteren van resistentie tegen ziekten en plagen, waardoor de opbrengsten aanzienlijk toenamen."

“Dankzij deze betere zaden steeg het inkomen van boeren en werden meer groenten verbouwd, waardoor lokale consumenten meer toegang kregen tot gezonde groentes. Simon Groot heeft een invloedrijk wereldwijd netwerk van zaadproductie gecreëerd, met een positieve invloed op het leven van twintig miljoen boeren. Voor deze buitengewone prestatie verdient hij de 2019 World Food Prize."
 
Met de prijs, en een bedrag van U$ 250.000, eert de World Food Prize Foundation de unieke prestaties van Simon Groot en zijn bedrijf East-West Seed. Zijn initiatief heeft in de afgelopen veertig jaar geleid tot een dynamische tropische groentezadensector en breidde zich uit vanaf de Filipijnen naar andere delen van Azië. Inmiddels is East-West Seed ook succesvol in Afrika en Latijns-Amerika.
 
Erkenning voor de kleine boer
"De toekenning van de Wereldvoedselprijs aan een groentezaadman is al geweldig", zei Groot. "Maar uiteindelijk is het natuurlijk vooral een erkenning voor de miljoenen kleine boeren die hun landbouwproductie op een hoger niveau brachten. Kleinschalige groenteteelt is een geweldige manier om inkomen en werkgelegenheid op het platteland te laten groeien en tegelijkertijd de voeding te verbeteren. Het samengaan van moderne wetenschap met een lange traditie van Nederlands vakmanschap op het gebied van zaadveredeling heeft in de afgelopen 40 jaar sterk bijgedragen aan de groei van de groenteteeltsector in tropisch Azië. Nu is het de beurt aan tropisch Afrika, waar opnieuw hoogwaardige groentezaden in combinatie met intensieve kennisoverdrachtsprogramma’s zorgen voor een duurzame bron van inkomsten voor de volgende generatie Afrikaanse boeren."
 
Simon Groot zal de Wereldvoedselprijs op 17 oktober a.s. ontvangen tijdens een ceremonie in het Iowa State Capitol in Des Moines, Iowa.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Meer gas uit Noorwegen

Noorwegen gaat meer gas aan Europa leveren om de forse stijging van de energieprijzen te keren. Het Noorse...

Instagram: IJskoude kas?

KG Greenhouses is momenteel bezig met een project in IJsland. Daar bouwt het bedrijf een kas van 3.500 m2....