Onderzoek naar teelt tomaten in vertical farm

11-05-2021    10:18   |    Signify

Binnen enkele decennia zijn indoor stadsboerderijen of vertical farms erg populair geworden om het hele jaar door gezond voedsel te verbouwen in stedelijke omgevingen of ruige klimaten. De meest voorkomende gewassen in deze faciliteiten zijn bladgroenten en kruiden, maar telers zijn ook voortdurend op zoek om uit te breiden met meer soorten groenten en fruit. In april 2019 is het Philips GrowWise Center begonnen aan een aantal langdurige onderzoeken naar hogedraads tomaten. Het doel? Bepalen wat de optimale kweekstrategie, het juiste lichtrecept en de best presterende tomatensoorten zijn voor vertical farms.

"Om een doeltreffende indoor farm voor hogedraadteelt te bouwen, hebben we voortgebouwd op jarenlange kennis en ervaring van telers in zowel de kassen als vertical farms. Het afgelopen decennium is de tomatenproductie geoptimaliseerd met hightech automatisering en gegevensbeheer. Deze schat aan informatie kunnen we gebruiken en aanpassen om dezelfde visie en technologie toe te passen op een indoor farm. Dezelfde constructie-, irrigatie- en teeltsystemen kunnen ingezet worden. Het is zelfs mogelijk om dezelfde soort hommels te gebruiken voor de bestuiving. We moeten echter niet elk aspect van een kas zomaar overnemen, omdat er belangrijke verschillen zijn tussen een indoor farm en een conventionele kas."

De meest cruciale verschillen tussen een kas en een hogedraadsysteem voor een vertical farm, zijn waarschijnlijk dat een kas ventilatie gebruikt in plaats van actieve koeling en ontvochtiging en hoofdzakelijk zonlicht in plaats van alleen LED-belichting. Juist door de effecten van seizoensverschillen in temperatuur, luchtvochtigheid en licht uit te sluiten, kan de optimale groeiomgeving worden gecreëerd om het hele jaar door een uitstekend product te telen.

"We hebben drie proeven gedaan. Eerst wilden we leren van onze ervaringen met het telen van tomaten in kassen, door te zien welke lessen er te trekken waren uit klimaatomstandigheden en wat we konden hergebruiken en optimaliseren. Ten tweede wilden we er zeker van zijn dat we de tomatensoorten verbouwden die het meest geschikt waren voor teelt in vertical farms. Daarom plantten we 20 verschillende variëteiten. Tot slot poogden we bij onze derde proef de ideale omstandigheden te creëren voor de 5 meest geschikte soorten, om zo het optimale groeirecept te vinden voor indoor teelt."

Een klimaatkast werd uitgerust met Philips GreenPower LED toplighting linear en een enkele rij Philips GreenPower LED interlighting. "Deze combinatie van top- en interlighting is een bewezen oplossing voor gelijkmatige verticale en horizontale lichtverdeling binnen het gewas. Het Philips GrowWise Control System wordt gebruikt om de juiste lichtniveaus te plannen tijdens alle groeifasen van de planten."

Lees hier wat de inzichten tot nu toe zijn


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Video: Schuimdesinfectie

ACTUEEL HORTI THEMA - HortiHygienz biedt op haar website diverse video's met betrekking tot hygiëne. In het...