OCAP neemt tweede compressor in gebruik

OCAP neemt tweede compressor in gebruik

Om aan de toenemende vraag van de glastuinbouw naar CO? te kunnen blijven voldoen is OCAP in samenwerking met bioethanol producent Alco Energy Rotterdam vorig jaar gestart met de bouw van een tweede compressor op het terrein bij Alco. Deze compressor komt naast de bestaande compressor waarmee OCAP al sinds 2012 bio- CO? van deze fabriek betrekt. De bouw van de tweede compressor is inmiddels afgerond en na een periode van proefdraaien is de compressor geheel volgens plan in gebruik genomen.

Deze uitbreiding stelt OCAP onder meer in staat om in 2021 het gebied "Aalsmeer/De Kwakel" te ontsluiten. De provincie Noord-Holland steunt deze uitbreiding met een subsidie vanuit TWIN-H subsidiemiddelen. "Meer bio- CO? is essentieel voor het veiligstellen van de CO? levering aan de glastuinbouw op de langere termijn", aldus Jacob Limbeek, directeur OCAP. 'Zoals bekend, moeten de grote industrieën straks heffingen betalen voor de uitstoot van fossiele CO? , waardoor voor hen de opslag van deze fossiele CO? onder de zeebodem een economische voorkeur heeft."

Zonder aanvullend beleid, zouden de verschillende initiatieven die op dit moment ondernomen worden voor CO? opslag in lege gasvelden onder de zeebodem potentieel een bedreiging kunnen zijn voor de levering vanuit zowel bestaande als toekomstige CO? bronnen voor de glastuinbouw. OCAP, Glastuinbouw Nederland en Shell hebben daarom de handen ineengeslagen en zijn in gesprek gegaan met de ministeries van LNV en EZK om naast CCS (opslag op zee) ook CCU (hergebruik van CO?) mogelijk te houden. Deze zomer hebben beide ministeries met een brief gereageerd op een motie van de Tweede Kamer om de CO? voorziening richting de glastuinbouw zeker te stellen. Dit voorstel moet in de komende maanden nog verder worden uitgewerkt en de tijd daarvoor dringt, maar dit voorstel is een goed uitgangspunt voor het behoud van de bestaande CO?-levering voor de glastuinbouw. Het voorstel zet daarnaast met name in op de ontwikkeling van meer bio- CO? aanbod voor de glastuinbouw. Met de realisatie van een tweede compressor bij Alco, zet OCAP daarvoor nu al een belangrijke stap.

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v