Nog nauwkeuriger inzicht met VPDleaf van 30MHz

Nog nauwkeuriger inzicht met VPDleaf van 30MHz

VPD is een belangrijke waarde, omdat het aangeeft hoe de plant zich voelt. VPD staat voor Vapour Pressure Difference, ook wel het dampspanningsverschil genoemd. Bij 30MHz wordt deze uitgedrukt in VPDleaf.

VPDleaf is uiterst betrouwbaar, omdat de metingen plaatsvinden op microniveau, tot op plantniveau. Met deze metingen en een verbeterde formule beschikt de teler over de meest nauwkeurige data. De verbeterde formule - die leidt tot VPDleaf - wordt onderschreven door de WUR (Wageningen University & Research).

Bij een VPD van 0, is de lucht dus 100 procent verzadigd. Dat betekent dat planten niet effectief meer kunnen transpireren. Daarom is het belangrijk om in je kas het VPD te monitoren. Het beďnvloedt verschillende sleutelelementen, die nauw in verband staan. Als de VPD stijgt:

  •     Worden huidmondjes kleiner;
  •     Daalt de opname van CO2;
  •     Het verschil in dampdruk tussen de plant en de lucht neemt toe, waardoor de plant meer water verdampt;
  •     VPD stijgt ? meer transpiratie ? dorst! De plant wil meer water uit de bodem opnemen;
  •     Dit alles bij elkaar leidt tot meer plantenstress. En dat kan dat weer de plant verzwakken.


VPD beďnvloedt dus het waterverlies/transpiratie van de plant. Soms kan de lucht in een kas te droog worden gedurende de dag. Dan kan de plant als het ware 'uit worden gezet'. Als de lucht te droog is, wordt fotosynthese gestopt om te voorkomen dat de plant uitgeput raakt. Fotosynthese is het proces dat planten gebruiken om zonlicht, water en CO2 om te zetten in zuurstof en energie dat nodig is voor groei. Als dit proces stopt, dan loopt de plant uren van daglicht mis en dat zal leiden tot een slechtere gezondheid. Een optimaal VPD kan helpen bij het voorkomen problemen die ontspringen aan een hoge luchtvochtigheid, zoals schimmel en plantziektes.

Onderzoek in tomatenproductie uit 2017 toonde aan dat het reguleren van VPD plantstress matigde en de waterbalans in de plant in orde houdt. De onderzoekers concludeerden dat als je VPD goed reguleert, je efficiënter kunt zijn met irrigatie.

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v