'Maak risico's middelen openbaar'

24-11-2016    09:37   |    KAS TuinbouwCommunicatie

Studies van chemiebedrijven over de risico's van onder meer pesticiden moeten openbaar worden gemaakt. Het Europees Hof van Justitie heeft dat gisteren bepaald, naar aanleiding van een proces dat Greenpeace Nederland heeft aangespannen. Dit meldt Greenpeace in een persbericht. Beleidsmakers baseren zich op deze studies bij het al dan niet toestaan van giftige stoffen.

Volgens het Hof moeten nationale en internationale overheden toegang geven tot onderzoeken naar de veiligheid van pesticiden en andere giftige stoffen die in de leefomgeving terecht komen. Geheimhouding wegens de belangen van de industrie is daarmee niet meer mogelijk, zo concludeert Greenpeace.
Greenpeace Nederland procedeerde samen met Pesticide Action Network EU tegen de Europese Commissie voor openheid van zaken over het toelatingsdossier van het omstreden onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat. De Nederlandse Bijenstichting vocht een toelating van het voor bijen schadelijke imidacloprid aan bij de Nederlandse autoriteiten die vervolgens de zaak aan het EU Hof voorlegden."Deze uitspraak is een ware aardverschuiving", reageert Herman van Bekkem, campagneleider Landbouw bij Greenpeace Nederland. "Veiligheidstesten die uitgevoerd worden door de industrie op hun eigen producten is een duidelijke vorm van belangenverstrengeling. Met deze uitspraak kunnen de onderzoeken waarop het toelatingsbeleid gebaseerd wordt, gecontroleerd worden door onafhankelijke wetenschappers. Niet alleen wij, ook de politiek vraagt al heel lang toegang tot deze stukken, dat krijgen ze nu. Dit zal leiden tot een beter en strenger bestrijdingsmiddelenbeleid." 


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Mamabubbel...

In het afgelopen jaar hebben moeders meer rollen vervuld dan ooit. Vaak vanuit huis zijn de moeders: juf, kok,...