Blog: 17 miljoen mensen en 1.000 meningen

13-11-2020    09:44   |    Wouter van Vliet

Een weblog van Wouter van Vliet. Hij is sectormanager tuinbouw bij Van Iperen. Wouter schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

“Nederland, een land wars van betutteling, het land van 1000 meningen en Hollandse nuchterheid.
15 miljoen mensen op dat hele kleine stukje aarde, die schrijf je niet de wetten voor en moeten niet een keurslijf in, die laat je in hun waarde.”

In 1996 liet de toenmalige Postbank een reclamespot maken met als doel het aanspreken van het Nederlandse gemeenschapsgevoel. Het gros van de toen nog 15 miljoen mensen kon zich goed vinden in de uitspraken die in het lied werden gedaan. Vandaag de dag is het lied nog steeds een waardevolle les in allerlei opzichten.

Anno 2020 zijn we met 17 miljoen mensen op het nog steeds hele kleine stukje aarde. De oppervlakte is niet toegenomen, de bevolking wel…

17 miljoen mensen met hun eigen meningen, wat brengen die meningen en ideeën ons? We zijn een ontzettend innovatief en creatief land, dat hebben historische ontwikkelingen wel bewezen. Steeds weer zijn we in staat om nieuwe dingen te bedenken en deze te vertalen naar toegevoegde waarde in de dagelijkse praktijk.

Maar in een land van zoveel meningen zijn er vaak ook meningsverschillen. Hoe zorgen we er nu voor dat iedereen zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelt? Want alleen dan ontstaat er verbinding met anderen en draagvlak voor jouw mening en idee. En alleen dan wordt het groter en vaak waardevoller dan jijzelf.

Verbinding is het sleutelwoord. Verbinding met familie, collega’s en zakenrelaties. Het is helemaal niet erg als er wrijving ontstaat bij het aangaan van die verbinding. Zonder wrijving tenslotte geen glans. Sterker nog, de beste ideeën komen vaak voort uit een knelpunt (dan is de noodzaak om te veranderen het grootst).

Laten we elkaar, juist in deze tijden, scherp houden. De wrijving opzoeken en er niet voor weglopen. Om deze vervolgens om te zetten in verbinding. Verbinding zoeken is mooi, verbinding krijgen is nog mooier, maar verbinding houden is het lastigste.

Een mooie opdracht voor ons allemaal. En zullen we afspreken om elkaar bij het zoeken naar de verbinding niet de wetten voor te schrijven, maar in waarde te laten!


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws