'Al meer streekproducten in supermarkt dan gedacht'

19-08-2019    08:20   |    AgriHolland/Agraaf

Er liggen al meer streekproducten in supermarkten dan veel mensen denken, stelt Jan Willem van der Schans, onderzoeker aan Wageningen University en Research en specialist op het gebied van voedselketens. Er zijn volgens hem namelijk ook veel korte ketens in Nederland die niet als zodanig worden geprofileerd.

"Een paar jaar geleden is onderzoek gedaan naar de weg die melk uit Midden Delfland aflegde van boer tot aan supermarkt. Het bleek dat veel melk in supermarkten in Rotterdam via de fabriek op het industriegebied Spaanse Polder uit Midden Delfland komt. Uit de regio dus, zonder dat dit zichtbaar was."

Van der Schans reageert op een brief die minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit onlangs naar de Tweede Kamer stuurde. Daarin kondigde zij aan zich te willen inzetten om meer streekproducten in de supermarkten te krijgen.

De Wageningse onderzoekers ziet dat certificering voor veel initiatieven een struikelblok vormt. "De eisen waaraan leveranciers van producten in de korte ketens vanwege voedselveiligheid moeten voldoen, zijn dezelfde als die voor de lange ketens. Dat is niet logisch. Korte ketens zorgen ervoor dat producten sneller in het schap van een supermarkt komen. Het zou goed zijn als de minister de uitvoering van het beleid zo aanpast dat er voor deze producten andere controle-methodieken gelden."


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Run op Finalerozen!

De finalekoorts rond de ontknoping van de Conference League, vanavond in Albanië, heeft ook het Rozenpakhuys...