Marktverwachting korte- en lange termijn stabiel

04-12-2020    10:26   |    AgroEnergy

Voor een verwachting over de APX- en daggasprijs pakt AgroEnergy het weerbericht erbij: vrijdag trekt de wind aan tot kracht 6. Daarna neemt de windkracht weer af, dalen de temperaturen, maar laat de zon zich wel weer wat meer zien. "We handhaven onze verwachting voor de korte termijn daarom op stabiel. De daggasprijs komt daarmee uit tussen 14,5 en 15,5 €ct/m3 en de APX-prijs tussen 45 en 60 €/MWh op werkdagen. In het weekend duiken de APX-prijzen wellicht net onder dat niveau. Er staan geen LNG-aanlandingen op de planning van de Gate-terminal in de komende week."

Een van de redenen dat de elektriciteitsprijzen de afgelopen tijd opgelopen zijn, is de uitval van de Cobra-kabel tussen Denemarken en Nederland sinds eind september. Tennet liet eerder deze week weten dat het defect bijna opgespoord is en dat de kabel begin volgend jaar vermoedelijk weer operationeel is. Dit heeft mogelijk een prijsdrukkend effect, zeker met het oog op de flinke windproductie die we in het eerste kwartaal van 2020 hebben gezien.

Sluiting Duitse kolencentrales
Op 1 januari sluit een aantal Duitse kolencentrales, met een totaal vermogen van 4,8 GW. De Duitse elektriciteitshandelaren werden deze week verrast door het feit hier ook enkele vrij efficiënte centrales tussen zitten. Er is valt dus meer elektriciteitsproductie weg dan verwacht. Dit tekort moet opgevuld worden door minder efficiënte centrales harder te laten draaien of door elektriciteit te importeren vanuit buurlanden, zeker op het moment dat de zon- en windproductie tegenvalt. Het prijsopdrijvende effect hiervan kan ook doorsijpelen naar Nederland in de komende maanden, aangezien Nederland importeur is van Duitse stroom.
 
Gas en elektra lange termijn
Afgelopen zaterdag maakte het consortium achter NordStream2 bekend dat de aanleg van de nieuwe pijpleiding op 5 december hervat wordt. Het project heeft bijna een jaar stilgelegen nadat de Verenigde Staten met sancties dreigden tegen bedrijven die eraan meewerkten, in de breedste zin van het woord. De werkzaamheden lopen ieder geval tot 31 december. Veel details ontbreken helaas nog, waardoor onduidelijk is welke partijen precies meewerken en of de pijpleiding op 31 december daadwerkelijk af is. Berichten over eventuele ingebruikname hebben vermoedelijk een prijsdrukkend effect omdat daarmee de leveringszekerheid van Russisch gas toeneemt.

Op het moment van schrijven is nog niet duidelijk welke beslissing het OPEC+-verband heeft genomen m.b.t. de productiebeperkingen vanaf januari. Vermoedelijk worden de huidige beperkingen (ca. 7,7 miljoen vaten per dag) verlengd t/m maart, maar Rusland wil de output vanaf januari het liefst al stapsgewijs gaan verhogen. De oliemarkt houdt rekening met verlenging van de huidige beperkingen dus als er vanaf januari toch meer geproduceerd gaat worden, dan zien we waarschijnlijk een kleine duikeling van de olieprijs.

"Ten slotte kijken we nog even naar de emissierechtenmarkt. Volgende week vindt een EU-top plaats waar het nieuwe emissie-target voor 2030 besproken wordt. Een aanscherping van het target zorgt voor minder beschikbare emissierechten en daardoor voor oplopende prijzen. Echter, het is nog niet zeker dat er ruimte is op agenda voor dit onderwerp, dus als een beslissing wordt doorgeschoven dan geeft dit voor de korte termijn een prijsdrukkende reactie."
 
Voor gas, elektriciteit en warmte is er rond de feestdagen geen termijnhandel mogelijk. Een overzicht van de laatste handelsdagen vind je hier.Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws