Meerproductie door versterken lichttrilling

13-03-2018    09:24   |    Goedemorgen

Een apparaatje dat de trilling van licht versterkt en op deze manier de plantgroei stimuleert. Het klinkt futuristisch, maar is in een notendop het principe van de ParXtra-booster. Het bedrijf ParXtra lanceerde de innovatie vorige week woensdag, tijdens de opening van het World Horti Center.

De ParXtra- booster, die boven of tussen het gewas wordt geplaatst, zendt akoestische energie uit. Dit zijn geluidsgolven met een zeer hoge frequentie, die het licht dat op de plant valt versterken. “Dat kan gaan om natuurlijk licht, maar ook om diverse soorten assimilatiebelichting”, vertelt Lennard van Vliet van ParXtra in Rijswijk.

Volgens het bedrijf kan de ParXtra-booster zowel in de kas als buiten worden gebruikt en heeft het apparaat onder meer een meerwaarde in de teelt van potplanten, snijbloemen, groenten en fruit. “Ook is de De ParXtra- booster inzetbaar bij de productie van jonge planten uit stek, zaad en weefselkweek.”
ParXtra claimt dat met het apparaat een groei- of productietoename tot 25 procent kan worden gerealiseerd. Een teler kan er ook voor kiezen om te besparen op zijn belichtingscapaciteit; een reductie tot twintig procent zou hierbij mogelijk moeten zijn.

De innovatie is de afgelopen periode beproefd bij een komkommertuinder en bij een teler van Calathea’s; volgens ParXtra zijn de resultaten veelbelovend. Delphy gaat nu onafhankelijke proeven uitvoeren met de ParXtra-booster.

In de komende editie van KAS is een uitgebreid artikel over de ParXtra-booster te lezen.Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Nieuw wandje

Vandaag gaan we verhuizen! Niet naar een ander pand, maar naar nieuwe werkplekken.

VIDEO: De reis van de kerststerren

Selecta One kweekt de stek voor de poinsettia's op in Oeganda. In deze video vertelt de manager van de farm in Oeganda over de reis die de...