Kunstwerk vraagt aandacht voor plant en wetenschap

11-05-2021    09:40   |    Goedemorgen

Take a Seed op de ruim drie meter hoge groene zetel op het Plein in Den Haag, volledig bezaaid en beplant met plantaardige producten, een diversiteit aan bloemen, planten, groente en fruit. Een prachtig groen kunstobject waarvoor politici maar ook burgers voor worden uitgenodigd om hierop plaats te nemen.

Op woensdagmiddag vindt op het Plein in Den Haag de officiële opening plaats door burgemeester Jan van Zanen van Den Haag en artiest Karin Bloemen.

De aanleiding van de plaatsing van dit groene kunstobject is de internationale Fascination of Plants Day die sinds 2012 wordt gehouden in inmiddels 52 landen binnen en buiten Europa. Tijdens deze dag wordt aandacht gevraagd voor het belang van planten en plantwetenschap voor de samenleving. Planten zijn belangrijk voor onze voedselvoorziening en ons welbevinden.
 
Planten zijn de basis van ons leven. Het is fascinerend hoe we steeds meer te weten komen hoe ze functioneren en hoe ze ons ten dienste staan. Innovatie rond planten levert ook veel vragen op. In de week van 12 tot 19 mei worden deze vragen behandeld, met de drie meter hoge groene zetel als communicatiedrager, geïnspireerd door een van de meest gefotografeerde kunstobjecten ter wereld, de Puppy van Jeff Koons bij het Guggenheim museum in Bilbao.
 
Aansluitend op de opening nemen op 12 mei diverse Tweede Kamer leden plaats op de stoel voor een kort interview over hun fascinatie voor planten. Een compilatie hiervan wordt getoond tijdens de online talkshow Take a Seed op 18 mei a.s.
 
Online talkshow Take a Seed
Tijdens deze online talkshow voelt Jeroen Pauw op het scherpst van de snede zijn gasten aan de tand over plantenveredeling, innovatie, plantgezondheid, duurzaamheid en klimaat. Gasten aan tafel zijn o.a. Louise Vet (hoogleraar ecologie), John van der Oost (biochemicus en hoogleraar microbiologie), Joris Thijssen (PvdA Tweede Kamerlid), Thomas Grosfeld (Manager Economie & Innovatie VNO-NCW, MKB Nederland) en Cora van Nieuwenhuizen (minister van Infrastructuur en Waterstaat). Sidekick is Sabine Scharwachter, voorzitter van DWARS, GroenLinkse Jongeren.
 
Coördinator van de activiteiten in Nederland tijdens de internationale Fascination of Plants Day is Plantum, de branchevereniging voor planten en zaden ondersteund door de WUR en 13 branches uit de land- en tuinbouwsector; zoals LTO Nederland, Anthos, Bionext, BO Akkerbouw, Glastuinbouw Nederland, Nefyto, GroentenFruithuis, HollandBIO, Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB), De VBN (Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland), Nederlandse akkerbouw vakbond (NAV), Nederlandse aardappel organisatie (NAO) en Topsector TU.

A.s. vrijdag rond 10.45 is Mariska van der Klis ook in de uitzending op Paprika Tasty Radio om te vertellen over Take a Seed. Luister het gesprek live mee via www.paprikatastyradio.nl


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Video: Schuimdesinfectie

ACTUEEL HORTI THEMA - HortiHygienz biedt op haar website diverse video's met betrekking tot hygiëne. In het...