Tuinbouwbarometer fractie lager

26-11-2018    15:59   |    Goedemorgen

De Tuinbouwbarometer van Rabobank eindigt in het vierde kwartaal met een gemiddelde van 6,8. In het derde kwartaal was dit een 6,9. De effecten van de droogteperiode deze zomer lijken te zijn verwerkt in de uitkomsten. Er zijn grote verschillen zichtbaar hoe de diverse sectoren en gewassen zich ontwikkelden.

De gevolgen van de droge zomer zijn in alle sectoren merkbaar, zegt de bank. De producties en prijsvorming lopen in de verschillende tuinbouwsectoren sterk uiteen. ‘Bij de glasgroente heeft de komkommerteelt een prima jaar, bij paprika zijn de resultaten redelijk, bij tomatenbedrijven zijn de resultaten matig’, is te lezen in de barometer. In de vollegrondgroenteteelt hangen de (individuele) resultaten sterk af van de wijze waarop bedrijven op de droogte hebben ingespeeld. 

‘In de bloementeelt onder glas valt nog steeds de slechte prijsvorming van phalaenopsis op. Bij alle andere grotere teelten is sprake van een gemiddeld genomen redelijk beeld. Positief is de prijsontwikkeling van chrysanten dit jaar’, aldus het rapport.

Verder meldt de Rabo Tuinbouwbarometer dat op vrijwel alle bedrijven de arbeidsvoorziening steeds problematischer wordt. ‘Vooral voor bedrijven met grote arbeidspieken is het steeds moeilijker goede seizoensarbeidskrachten te vinden.’


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws