Blog: Groeipijn

24-10-2019    09:52   |    Wouter van Vliet

Een weblog van Wouter van Vliet. Hij is salesmanager tuinbouw bij Van Iperen. Van Vliet schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Het is alweer ruim 2 weken geleden dat we op het Westland Event stil hebben gestaan bij modern ondernemerschap in de tuinbouw. Met elkaar nadenken over onze strategie en visie op maatschappelijk verantwoord ondernemen, het veranderend consumentengedrag en economische ontwikkelingen.
 
En ja, die economische ontwikkelingen gaan hard. Matthijs Bouman gaf aan dat de economie op een kantelpunt staat. Aan de ene kant hebben we de handelsoorlog tussen China en de USA, een mogelijke Brexit, een verslechterende Duitse (auto-)industrie, een afkoelende Chinese economie en een te krappe arbeidsmarkt. Daartegenover staat gelukkig een stijgende binnenlandse vraag, groei in de dienstensector, stijgende lonen, een ruim monetair beleid en een ruim begrotingsbeleid.
 
Een van de vragen die de revue passeert: in hoeverre gaat de tuinbouwsector verder veranderen; in welk tempo verloopt de schaalvergroting en consolidatieslag – of staan we nog maar aan het begin? Feit is dat die schaalvergroting in de hele sector, bij elk bedrijf, zorgt voor groeipijn in meer of mindere mate. Nemen we, op dat moment, wel genoeg ‘groeipijn’  of schuiven we dit voor ons uit? Vroeger of later zullen we door die pijn heen moeten om de volgende fase in te kunnen gaan.
 
Ook bij Van Iperen is dit fenomeen niet onbekend. In 10-15 jaar verdriedubbelen in omzet en FTE’s, dat brengt de nodige groeipijn met zich mee. Afstanden worden groter, processen worden geprofessionaliseerd.
 
Bij veranderingen krijg je vaak eerst te maken met ontkenning, weerstand en emoties. Deze veranderingen zijn echter noodzakelijk om je bestaansrecht als groeispecialist vast te houden. De afweging bij zo’n veranderproces: ‘Bied je een luisterend oor of pak je juist door?’

Het oude loslaten betekent ruimte voor groei, want je kunt pas nieuwe dingen in je leven toelaten als je daar ruimte voor hebt gemaakt. Dicht bij jezelf blijven en doen waar je écht gelukkig van wordt, is daarbij van groot belang.Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws