Happy Brexmis?

Happy Brexmis?

De onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk (VK) duren voort. Op dit moment zijn de teams bijeen in Londen en wordt er vrijwel continu vergaderd. De tekst van de overeenkomst is voor ruim 90% klaar, maar het gaat nu nog over visserij, staatssteunregels en het toezicht daar op, en de regeling voor Noord-Ierland. De Britse regering wil thuis een deal laten zien waaruit blijkt dat ze soevereiniteit hebben herwonnen, zoals over hun eigen vis. Glastuinbouw Nederland vraagt zich af of we ons kunnen opmaken voor een Happy Brexmis.

Ondertussen zitten ondernemers aan beide kanten van de Noordzee in onzekerheid. Er zijn talloze vragen en lang niet altijd antwoorden. De Britse media maken zelfs een vergelijking met 'Groundhog Day', een bepaalde dag lijkt een herhaling van de vorige. Inderdaad, in de brexit-saga zijn deadlines vaak erg flexibel gebleven. Maar deze keer komt er geen uitstel: op 1 januari verandert de handel met het VK.

Deal of niet, handel met VK verandert
Hoe dan ook, er komen douane-procedures en inspecties. Het belang van een deal is dat er geen tarieven komen en quota. De Nederlandse bruto agri-export naar het VK is ruim € 8 miljard. Moet er op basis van WTO-regels worden gehandeld, dan zit je al snel met gemiddeld 10% heffing, dus € 800 miljoen aan extra kosten. De belangen zijn groot. Nederland verdiende vorig jaar ruim € 28 miljard aan de export van goederen en diensten naar het VK. Chauffeurs, vervoerbedrijven, importeurs en exporteurs moeten per 1 januari alle documenten op orde hebben voordat ze hun producten naar het VK kunnen brengen. De Nederlandse havens, onder meer Rotterdam, Amsterdam, Moerdijk en IJmuiden zijn brexit-flyeracties begonnen om iedereen nog maar weer eens een keer op scherp te zetten.

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v