Blog: Tour de France als leerschool

17-07-2019    10:21   |    Arne van Aalst

Een weblog van Arne van Aalst. Hij is sales director Noordwest-Europa bij Koppert Biological Systems in Berkel en Rodenrijs. Van Aalst schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Op zaterdag 6 juli is het grootste wielerevenement ter wereld weer begonnen. Ik kijk er altijd naar uit. Van tevoren heb ik alle etappes bestudeerd in het magazine ‘Le tour de France’ een prachtige uitgave waarin veel beschreven staat.
 
Inmiddels zijn er tien etappes afgerond en heeft Team Jumbo-Visma meerdere prachtige resultaten geboekt. De 1e etappe werd zelfs gewonnen door Mike Teunissen (Erik Breukink was 30 jaar geleden de laatste Nederlander met de gele trui in handen) en de ploegentijdrit werd met 20 seconden voorsprong gewonnen!
 
Wat mij dan bezighoudt is de vraag: hoe komt het dat Jumbo-Visma nu in één keer zo goed presteert? Helemaal verassend is het eigenlijk niet helemaal, de ploeg is al jaren lang bezig om zich te professionaliseren. Maar hoe komt het dat Jumbo-Visma op een relatief korte afstand, namelijk 27 km, 20 seconden voorsprong weet te behalen op de ploegentijdrit (één van de moeilijkste disciplines binnen het wielrennen)?
 
Zij hebben mijns inziens niets aan het toeval overgelaten. Te beginnen met het formeren van een sterk team, ze hebben ‘der Panzerwagen’ Tony Martin aangetrokken, een specialist in de (individuele) tijdrit en daarnaast is, door het wegvallen van Robert Geesink, Wout van Aert (meerdere malen wereldkampioen veldrijden en uitzonderlijk talent) stomtoevallig ingesprongen op aandringen van Steven Kruijswijk. Maar met alleen het samenbrengen van specialisten ben je er niet, er is met deze groep urenlang getraind op een racecircuit. Wat is de ideale samenstelling? Hoe lang kan/mag iemand een kopbeurt doen? Wat gebeurt er als één van de kopmannen in moeilijkheden komt?
Jumbo-Visma heeft de ploegentijdrit als een belangrijk wapen in hun overall strategie ingezet om meer kans te maken op het eindklassement.
 
Voelt u de vergelijking al met uw bedrijf?


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws