Gouden onderhandeltips voor een beter salaris

19-09-2019    09:15   |    Nu.nl

Vrouwen onderhandelen even vaak over salaris als mannen. Toch verdienen mannen vaak meer.

Een van de verklaringen hiervoor is dat vrouwen sneller zouden afhaken tijdens een onderhandelingsgesprek, aldus Nu.nl. Een onderzoek van de Harvard-universiteit laat zien dat vrouwen tijdens een onderhandelingsgesprek te maken hebben met gender-stereotype rolverwachtingen: ze worden negatiever beoordeeld dan mannen als ze proberen te onderhandelen over hun salaris. Van vrouwen wordt namelijk 'aardigheid' verwacht en geen 'veeleisendheid’. Vragen om meer loon zou duiden op veeleisendheid, waardoor vrouwen sneller afhaken dan mannen.

Zonde, want een goed onderhandelingsgesprek kan je veel opleveren. Heb jij binnenkort zo'n gesprek, maar vind je het lastig om te onderhandelen? Deze tips kunnen je helpen.

1. Probeer zelfverzekerd over te komen
Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer in een onderhandelingsgesprek zo zelfverzekerd mogelijk over te komen. Zeg niet: "Ik zou het eigenlijk nog graag over mijn salaris willen hebben", maar: "Ik wil het graag over mijn salaris hebben". Twijfel niet over je boodschap en breng het krachtig; je hebt immers een doel voor ogen.

2. Weet wat je waard bent
Als je een onderhandelingsgesprek ingaat, is het belangrijk om te weten wat je waard bent. Dit kun je doen door naar je eigen kwaliteiten te kijken, maar ook door uit te zoeken wat anderen in een soortgelijke functie verdienen. Leg dit voor aan je manager en vertel duidelijk waarom je denkt dat jij dit ook verdient.

3. Zie 'nee' niet als het eindstation
Soms zit je droomsalaris er helaas even niet in. Geen zorgen, er zijn genoeg alternatieven te bedenken waar je misschien ook blij van wordt. Denk aan extra vakantiedagen bijvoorbeeld, of een door je werk betaalde opleiding waardoor je al snel meer kans hebt op een hoger salaris. Probeer zo te onderhandelen, dat je het maximale uit het gesprek haalt.
Laat je niet afremmen

Vrouwen mogen zich niet laten afremmen, zeker niet als het om hun carrière gaat. Renault, al tien jaar trotse hoofdsponsor van VIVA400, weet dit maar al te goed. Daarom zijn de modellen de TWINGO, CLIO of CAPTUR uitermate geschikt voor ambitieuze en ondernemende vrouwen.

Je kunt deze zakelijke auto's ook private leasen, voor een vast bedrag per maand. Hierin zijn alle autokosten opgenomen en betaal je alleen de brandstof. Bovendien heb je al na 24 uur vervangend vervoer bij reparatie en/of onderhoud en ben je altijd allrisk verzekerd. Hierdoor weet je altijd waar je aan toe bent en kom je nooit voor verrassingen te staan.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Instagram: Horti workout

Afgelopen week in de BoereGoed Buurtkas: een echte, ongeëvenaarde evening workout met Kim Helderman and...