Google naar Agriport A7

25-06-2019    09:46   |    Goedemorgen

Google gaat een nieuw datacenter bouwen op Agriport A7 in Noord-Holland. Daarnaast wordt het datacenter in Eemshaven uitgebreid. Met de uitvoering van de datacenterplannen is in totaal een investering gemoeid van €1 miljard, zo meldt het bedrijf in een blog.

Sinds 2016 heeft Google meer dan EUR 2,5 miljard in Nederlandse datacenters geïnvesteerd. Tijdens de bouwfase zullen de werkzaamheden op van Google op beide locaties dagelijks aan meer dan 1.000 mensen werk bieden. Wanneer beide datacenters volledig operationeel zijn zullen op de locatie op Agriport A7 dagelijks 125 en in Eemshaven 350 mensen werkzaam zijn. Het is de eerste keer dat Google binnen Europa in twee datacenterlocaties binnen hetzelfde land investeert. Daarmee voldoet Google in Nederland straks aan haar eigen redundantieregels voor de bereikbaarheid van haar diensten zoals Gmail, YouTube en de zoekmachine.

100% hernieuwbare energie
Google streeft er sinds 2017 naar om het energieverbruik van haar datacenters te matchen met 100% hernieuwbare energie. Dit betekent dat Google voldoende elektriciteit heeft van windturbines en zonnepanelen om het energieverbruik te dekken. In Nederland heeft Google in totaal vier PPA's (power purchase agreements) die ongeveer 130 MW aan stroom genereren. "Nederland is een digitale koploper. Daarnaast beschikt Nederland over een uitstekende digitale infrastructuur, voldoende duurzame energiebronnen en gekwalificeerd personeel. Even belangrijk is de steun van de lokale gemeenschap. Al deze factoren samen maken het voor ons aantrekkelijk om onze aanwezigheid in Nederland verder uit te bouwen," aldus Joe Kava, vicevoorzitter van Google Global Data Centers.

“Dit kabinet heeft de ambitie dé digitale koploper van Europa te worden. Daarom spannen we ons in om investeringen in hoogwaardige innovatieve ICT-projecten in Nederland te laten plaatsvinden. Deze investering betekent een boost voor de werkgelegenheid in de regio", zei Minister Wiebes in een reactie op de onthulling van de uitbreiding van Google's Nederlandse datacenter plannen.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws