Goedemorgen tech: LG stopt ermee

08-04-2021    09:44   |    Goedemorgen

Speciaal voor Goedemorgen schrijft Peter Otte van Phonextra met regelmaat bijdragen over interessante en praktische zaken die spelen in de techwereld en waar jij mogelijk jouw voordeel mee kunt doen. Dit keer vertelt hij over LG, dat stopt met het maken van mobiele telefoons.

De meest excentrieke smartphonebouwer stopt er mee. Het Koreaanse LG sluit de fabriekshal op 31 juli en daarmee is Samsung nog het enige smartphonemerk uit Zuid-Korea.

LG stond, net als HTC, aan de wieg van de smartphone. Beide merken begonnen met Windows Mobile als besturingssysteem en flopten daar ook als eerste weer mee. LG begon pas later aan het bouwen van smartphones met Android. Maar met name de G5, G6 en V10 waren best populair. En goed gebouwd ook.

De laatste jaren experimenteerde LG vooral met bijzondere vormen. De gebogen LG G Flex uit 2014 bijvoorbeeld, die een plastic scherm had en dus onbreekbaar was. Ideaal voor in je achterzak. En recent nog de LG G8X ThinQ (2020), met twee schermen die konden scharnieren. Geïnspireerd door de Samsung Galaxy Fold, die ook opvouwbaar is. Maar het tweede scherm van de LG zat er los bij, hoefde je dus niet mee te zeulen als je het niet nodig had.

En eind vorig jaar ook nog de LG Wing. Met een draaibaar scherm onder het eigenlijke scherm. De Wing bleek echter net zoals veel telefoons daarvoor een typische LG: vol goede ideeën die niet goed genoeg waren uitgewerkt. De vleugels van LG zijn nu definitief gebroken…

In de telecommarkt draait het vooral om marktaandeel. Zichtbaar zijn en goedlopende modellen hebben. Een sterke positie in China (en India) is daarbij essentieel. Samsung heeft daarvoor gezorgd, als enige niet lokale merk. OnePlus, Xiaomi en Huawei hebben door de grote thuismarkt vanzelf al een voorsprong. En kwalitatief zijn ze inmiddels zo gelijk aan Samsung, dat die Chinese merken ook buiten de thuismarkt goed scoren..

LG heeft die boot gemist en moest zich voegen in het rijtje HTC, Sony, Motorola, Nokia, Blackberry, ooit grote merken, maar inmiddels failliet of vegeterend in de marge.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Mamabubbel...

In het afgelopen jaar hebben moeders meer rollen vervuld dan ooit. Vaak vanuit huis zijn de moeders: juf, kok,...