Geautomiseerd motten scouten

Geautomiseerd motten scouten

De eerste activiteit van Turkse mot kan een voorbode zijn van een razendsnelle plaagontwikkeling. Telers worden met regelmaat verrast door het grote aantal rupsen en de schade in het gewas. Dit is vaak voorafgegaan door eerste activiteit weken eerder. Goed scouten is daarom essentieel om tijdig zulke plagen te signaleren en in te kunnen grijpen. PATS biedt kwekers een nieuwe tool die iedere dag - of eigenlijk nacht - inzicht geeft in de activiteit van adulten waarmee plagen sneller en preciezer vastgesteld en gevolgd kunnen worden: PATS-C.

Na de stille introductie van de eerste module afgelopen maanden zijn er nu tientallen PATS-C systemen bij verschillende kwekers actief. Dit camerasysteem monitort gedurende de schemering en nacht continu de vliegende nacht actieve plaaginsecten. Zo kan de activiteit en het gedrag van verschillende plagen tijdens die periode in kaart gebracht worden. Met een dashboard wordt deze informatie de volgende dag gepresenteerd aan de gebruiker. In de eerste maanden zijn er positieve ervaringen opgedaan door verschillende gebruikers inclusief teelt- en gewasbeschermingsadviseurs.

Zij geven aan dat zij plagen nu eerder signaleren, voordat deze gevonden worden in de gangbare feromoonvallen en vanglampen. Doordat de data iedere nacht wordt verzameld kan een opgaande plaag trend nu binnen enkele dagen vastgesteld worden en zijn gebruikers minder afhankelijk van de momentopnames tijdens de één- of tweewekelijkse scout rondes. Mooie bijkomstigheid is het inzicht dat de ene mot de andere niet is en soorten op verschillende momenten tijdens de nacht piek activiteit laten zien. Kortom, de tool stelt gebruikers in staat adequaat te reageren met de beschikbare middelen.

"Het monitoren van Turkse mot in gerbera moet minimaal wekelijks gebeuren", zegt Martin van der Mei van Flori Consult Group. "Zo kan er tijdig ingegrepen worden bij (eerste) plaagdruk. Het PATS-C systeem is in staat eerder en meer motten waar te nemen dan in deltavallen en vanglampen. Daarnaast kunnen we nu zien op welke momenten dit plaaginsect het meest actief is. Kwekers kunnen hier rekening mee houden bij het inregelen van het klimaat. Bijvoorbeeld door op die momenten de raamstanden te beperken of de dakberegening aan te zetten om invlieg te voorkomen."

Het systeem is ondertussen actief in gerbera, potplanten en groentegewassen zoals tomaat. Hiermee kan vandaag al de activiteit van Turkse mot, Duponchelia, Opogona (Bananenboorder) en de Tomatenmineermot (tuta absoluta) gevolgd worden. In de toekomst zullen ook andere schadelijke- en nuttige insecten gevolgd kunnen worden met deze module. Daarnaast wordt binnenkort de integratie van de PATS data met een veel gebruikt data platform een feit. Gebruikers kunnen de motten data dan nog gemakkelijker vergelijken met bijvoorbeeld hun eigen klimaatdata.

PATS-C is de eerste commerciële module die aangeboden wordt aan kwekers die last hebben van mottenplagen. De verdere ontwikkeling hiervan draagt ook direct bij aan de mogelijkheden met de autonome PATS drones, die op termijn als aanvullende module hieraan gekoppeld kunnen worden.

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v