
Video: Orchideeën sorteren met visiontechnologie
ACTUEEL HORTI THEMA - Aris produceert machine & robotica camerasystemen voor een uiterst nauwkeurige, snelle...
ENGIE Ondernemers in de glastuinbouwsector hebben hun handen vol aan de verduurzaming. Mogelijk moeten ze zelfs nog sneller hun CO2-footprint verlagen als afnemers – zoals supermarkten – gaan eisen dat ze alleen nog CO2-neutraal geteelde groente en fruit willen. Het vergroot de noodzaak voor telers om te verduurzamen. Maar hoe doe je dat op een slimme en kostenefficiënte wijze?
Aardwarmteprojecten, restwarmte, elektrisch verwarmen. Het zijn enkele voorbeelden van activiteiten om de glastuinbouw te verduurzamen. De sector heeft daarbij de ambitie uitgesproken de CO2-uitstoot terug te brengen tot 2,2 megaton op jaarbasis in 2030 en tien jaar later moet de glastuinbouwsector zelfs volledig CO2-neutraal zijn.
Wat wil de klant eigenlijk?
Prima ambities. Maar is het tijdpad wel snel genoeg? Tijdens een presentatie van ENGIE over verduurzaming van de glastuinbouwsector liet een van de aanwezigen een waarschuwend signaal horen. Zo zouden supermarkten op kortere termijn dan 2040 al groente en fruit met een neutrale CO2-footprint willen ontvangen. En die kortere termijn zou zomaar al over enkele jaren kunnen zijn. Is dat realistisch? Daar kan ik geen uitspraak over doen. Maar duidelijk is wel dat je als teler naast het Klimaatakkoord ook rekening moet houden met wat de klant wil. En dat je ook aan die wensen en eisen kunt voldoen.
Het goede nieuws voor de glastuinbouwers is dat er tal van manieren zijn om te verduurzamen. Ik zie mooie projecten voorbijkomen, waar telers bijvoorbeeld de krachten bundelen en met een collectief warmtesysteem hun bedrijven verduurzamen. Een vorm van creatief denken om op een duurzame en (kosten)efficiënte wijze de bedrijfsvoering anders vorm te geven. Op het gebied van aardwarmteprojecten zullen overigens nog forse stappen gemaakt moeten worden; tot 2030 moeten in de glastuinbouw nog minimaal 35 succesvolle aardwarmteprojecten gerealiseerd worden. Niet omdat we dat willen, maar omdat het noodzakelijk is om de vereiste CO2-reductie te behalen.
Geothermie
Als voorloper in duurzame verandering en als ’s werelds grootste opwekker van duurzame energie heeft ENGIE veel expertise in huis om ondernemers door de energietransitie te loodsen. Op tal van vlakken is de energieleverancier met verduurzamingsprojecten bezig, zoals geothermieprojecten. Daarbij halen we warmte uit de bodem voor het verwarmen van de kassen en kan de bodemwarmte via een warmtepomp bijvoorbeeld opgewaardeerd worden naar 60-70 graden. En op termijn kunnen we verschillende bronnen aan elkaar knopen, om de leveringszekerheid van warmte groter te maken en de warmte beter te benutten voor glastuinbouwers in een regio. Dat zijn gave trajecten.
Maar ook op kleinere schaal kunnen besparing en verduurzaming hand in hand gaan. Bijvoorbeeld door warmteverlies via het dak te beperken met isolatie, spoel- en warmwaterleidingen te isoleren, ledverlichting aan te brengen, zonnepanelen te installeren, verlichting te verdelen over verschillende groepen en meer inzicht te krijgen in het energieverbruik met behulp van een app.
Technische oplossingen
Luisteren, meedenken en adviseren. Dat is wat ik doe als ik bij tuinders over de vloer kom. Het is een prachtige, typisch Hollandse sector met ondernemers die keihard werken en die met grote uitdagingen worden geconfronteerd. Persoonlijk vind ik het mooi als je hen daarbij kunt helpen, door technische oplossingen aan te dragen, ze te helpen met financierings- en subsidiemogelijkheden, maar ook door ervoor te zorgen dat ze op de meest optimale wijze energie kunnen inkopen. Zodat ze uiteindelijk financieel gezond de bedrijfsvoering kunnen verduurzamen.
ACTUEEL HORTI THEMA - Aris produceert machine & robotica camerasystemen voor een uiterst nauwkeurige, snelle...
Technokas gaat binnenkort starten met de bouw van een nieuwe kas van maar liefst 10 hectare. De kas is bestemd...
Vanavond is Rob Baan te zien en te horen in het programma EenVandaag. Hij gaat in het actualiteitenprogramma...
Nieuw onderzoek naar invasieve tripsplagen 27-01-2021 10:21 |
Duurzame agf-verpakkingen van natuurkarton 27-01-2021 10:19 |
Energiebalans laatste puzzel gerbera in KAS2030 27-01-2021 10:16 |
Morgen webinar arbeid over internationale werknemers 27-01-2021 10:05 |
Enquête: brede kritiek op digitalisering FloraHolland 27-01-2021 10:00 |
Tomaten Valstar Holland verpakt in olifantsgras 27-01-2021 09:58 |
Schaalvergroting zet door in sierteelthandel 27-01-2021 09:54 |
Brancheopleiding start weer: inschrijven kan nog 27-01-2021 09:47 |
Houdbaarheidsonderzoek nieuwe pothortensia's 27-01-2021 09:44 |
Hortensia's voor kersverse ouders 27-01-2021 09:41 |
Reacties (1)