Zoeken in Demokas 2030 naar optimale opwarming

21-11-2019    10:28   |    Glastuinbouw Nederland

In de gerberateelt in Demokas 2030 is het seizoen van stoken en belichten aangebroken. In september constateerden de projectbegeleiders dat het oude bladpakket van de voorjaarsaanplant vochtig begon te worden. Er liggen twee 45 mm dikke verwarmingsbuizen op de steunen, relatief dicht tegen de pot aan.

Door dit groeinet een aantal weken op 26°C te houden, werd het pakket vlot droog. Qua klimaat is het nu zoeken hoe het gewas optimaal kan worden opgewarmd.

De belichtingssterkte van 200 μmol.m⁻².s⁻¹ rood-blauw licht is veel, maar de LED-lampen geven minder stralingswarmte af dan SON-T lampen. Uitgangspunt van 9 mol/dag wordt goed gerealiseerd. De lampen gaan in tegenstelling tot de praktijk soms zelfs een periode uit midden op de dag. De streeftemperatuur is bewust 1 graad boven de tabel van FloriConsultGroup gelegd. De planttemperatuur ligt op of iets boven de meetboxtemperatuur. Wat hierbij ook helpt, is dat er twee of soms drie doeken gesloten liggen. Ontvochtiging via de slurven (een per twee bedden) zorgt ervoor dat het vochtdeficiet rond de 2 gr/m3 uitkomt.

Lees hier verder


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws