De Brexit is uitgesteld... Waarschijnlijk.

22-03-2019    09:43   |    Goedemorgen

Op 1 april kun je -op de traditionele flauwe grappen na- gerust ademhalen. De brexit heeft dan niet plaatsgevonden. Er is door de leiders van de EU uitstel verleend tot 22 mei, maar wel met voorwaarden.

Elk land eiste haar eigen uittreeddatum van Theresa May. Sommigen opperden 7 mei, Macron zelfs 12 april. Die laatste wilde vooral gewoon het drama achter de rug hebben, naast het feit dat historisch gezien de Fransen sowieso weinig gunnen aan de Britten. Daarnaast waren er nog landen, zoals België en Griekenland, die eind mei lastig vonden vanwege nationale verkiezingen in die landen. Wat sowieso een feit is, is dat de EU de controle heeft genomen over de Brexit-datum. Het was puzzelen, maar ze zijn er uit.

Hoe nu verder?
29 maart is de oude Brexit-datum, maar als de Britten volgende week stemmen voor een no-deal Brexit, dan is het alsnog 29 maart bye bye Brittannia.
Tot 12 april hebben de Britten om met een nieuw plan te komen, uitstel te vragen (en te onderbouwen) of genade te smeken om terug te treden in de EU. Lukt dat niet, dan is 12 april alsnog een No Deal Brexit. Als op 12 april wel 'ja' wordt gezegd tegen een nieuw plan, hebben de Britten tot 22 mei om het te regelen. 

In The Guardian laat Donald Tusk, president van de Europese Commissie, dat tot 12 april alle opties open zullen blijven: harde Brexit, een Brexit met een deal, een uitstel van de Brexit of het volledig cancelen van de Brexit. De datum van 12 april is gekozen omdat dat de uiterste datum is dat in het Verenigd Koninkrijk nog geregeld kan worden dat Engeland kan meedoen aan de Europese verkiezingen.

Wat deze constructie van de EU doet, is aan de Britten duidelijk maken dat zij degene zijn die kiezen voor de No-Deal Brexit. De EU houdt de deuren open, het is aan de Britten om er doorheen te stappen of de deur te sluiten.

 

 


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Lagere boete voor Bayer

De boete die het Duitse chemieconcern Bayer moet betalen aan een man die zegt kanker te hebben gekregen van het veelvuldig gebruik van het...

Update Spoorboekje Banenafspraak

32% van de leden van Glastuinbouw Nederland heeft aangegeven mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te hebben. 24% geeft aan...