Brede werking Oikos in groente- én sierteelt

05-06-2020    10:54   |    Goedemorgen

In het afgelopen jaar is veel praktijkervaring opgedaan met Oikos. In de tomatenteelt bleek het middel zeer waardevol in de aanpak van Tuta absoluta. Maar ook in de sierteelt worden goede resultaten geboekt, laat Mark Selman, Crop Manager Glastuinbouw bij BASF weten. Zo heeft Oikos ook een sterke werking tegen onder meer trips, luis (foto) en witte vlieg.

Er werd vorig jaar al veel over Oikos geschreven. Het product, dat breed inzetbaar is, kreeg vooral veel aandacht vanwege de goede werking tegen Tuta absoluta in de tomatenteelt. “Ondanks de goede ervaringen kwam nog wel af en toe de vraag of een uitvloeier nodig was”, geeft Selman aan. “Om daar antwoord op te kunnen geven hebben we dit jaar bij het WHC een proef aangelegd. In deze proef was Oikos solo al erg sterk, maar zagen we dat Oikos met uitvloeier met 95% werking nog zo’n 10 procent beter was. Daarnaast zagen we ook een wat snellere werking. Dus het antwoord op die vraag is ja.”

Sierteelt
Maar Oikos is in veel meer gewassen inzetbaar en ook tegen meerdere plagen.  Zo kan het onder meer worden gebruikt tegen trips, luis, rups en wittevlieg. “Afgelopen jaar is Tuta absoluta met succes bestreden door de komst van Oikos. Maar door de unieke formulering en de lage dosering is Oikos juist ook voor de sierteelt een welkome aanvulling”, zegt Selman. “Door deze eigenschappen is Oikos ook in de sierteelt veilig toepasbaar.” Zo werden in onder meer chrysantproeven al goede resultaten geboekt bij de aanpak van trips en mineervlieg. De goede werking van Oikos kan men nog verbeteren door er een hulpstof aan toe te voegen en ook dan is het nog veilig voor het gewas. Dit maakt het een zeer waardevolle aanvulling voor de sierteelt, geeft Selman aan.

Tot slot wijst Selman ook nog op paprika. “We zien ook goede  mogelijkheden voor trips- en luisbestrijding in de paprikateelt. Door de relatief lage dosering is Oikos zacht voor het paprikagewas. Daarnaast werken we momenteel aan het verbeteren van het etiket voor onder andere een kortere veiligheidstermijn in paprika.”


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

LinkedIn: 116 ha scherm!

Deze week zijn de klimaatschermspecialisten van Ridder gestart met de eerste levering voor een totaal van 116...