Betere sla in Russische kassen dankzij LED

09-09-2021    09:49   |    Goedemorgen

Signify heeft een project in Rusland afgerond bij de Teplichnyy staatskassen in Yuzhno-Sakhalinsk. Het bedrijf heeft de slakassen voorzien van Philips GreenPower LED toplighting, met als resultaat dat de kwaliteit en het uiterlijk van de sla significant verbeterden: de bladeren zijn knapperiger, compacter, en de smaak is beter, terwijl het elektriciteitsverbruik met 20% is teruggebracht.

In november 2020 werd de Philips GreenPower LED toplighting met een intensiteit van 210 µmol /m2/s op de totale teeltoppervlakte geïnstalleerd. Deze groeibelichting werd aangevuld met Russische Son-T belichting, voorzien van lampen van EPRA en Signify. De lampen en LED-modules werden in een hybride opstelling geplaatst.

Het gebruik van LED-belichting maakt het mogelijk om één van de hoofddoelen van het kassencomplex te verwezenlijken, namelijk het garanderen van groei ondanks het gebrek aan zonlicht – de sneeuwrijke winters in het Sakhalin gebied belemmeren het zonlicht naar de planten. Bovendien produceren de LEDs veel minder warmte dan de standard Son-T belichting, dit bevordert de kwaliteit van de planten omdat de meeste elektriciteit wordt gebruik om licht te genereren in plaats van warmte. Signify heeft een speciaal lichtrecept ontwikkeld voor de slateelt waarin het blauwe lichtspectrum overheerst. Het heeft een korte golflengte en hoog energieniveau, wat bijdraagt aan de groei van de beworteling en de bladeren.

De resultaten van de proefperiode tonen aan dat de staatskassen een betere oogst produceren met gladdere, dichtere en lichtere bladeren. Het formaat werd compacter, en het aantal planten met rand nam af. Dit zorgde voor een afname in het aantal defecten, een langere houdbaarheid, en een hogere commerciële waarde van het product. Ook nam het energieverbruik af met 20%, terwijl tegelijk het waterverbruik werd verminderd.

De staatskas heeft zichzelf als volgend doel gesteld om de teeltcyclus te verkorten. Een teeltcyclus duurt gemiddeld 35 tot 39 dagen, maar moderne LED-belichting kan dit terugbrengen naar 32 dagen, wat leidt tot meer teeltcycli in dezelfde tijd en hogere opbrengst voor de teler. Het bedrijf zet deze proef door.

"Ons belangrijkste doel is om consumenten te voorzien van verse groenten van hoge kwaliteit. We streven ernaar om de meeste vooruitstrevende technologieën in de tuinbouw te introduceren in onze kassen. Philips LED-belichting geeft uitstekende resultaten,” zegt Victor Butkov, Directeur van de Teplichnyy staatskassen. “We zijn tevreden met de kleur van de planten, de verhoogde kwaliteit, en met de stabiele teeltcyclus. De nieuwe belichting heeft ook een lager verbruik van elektriciteit en water. We zullen proberen om onze processen verder te verbeteren zodat wij de mensen om ons heen kunnen voorzien van de voeding die zij nodig hebben."

De "Teplichnyy" staatskassen zijn de voornaamste leverancier van groenten in Sakhalin. Ze produceren komkommers, sla, tomaten, aardappelen, kool en wortelen. Het totale oppervlak van de kassen is 10,5 hectare, waarvan 0,33 hectare wordt gebruikt voor de slateelt. De totale oppervlakte is voorzien van assimilatie belichting door middel van Son-T lampen. De staatskassen produceren ongeveer 6500 verpakkingen sla en andere groenten per dag zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen.

De belichting werd geïnstalleerd door Horti LED Partner Svetegor. De specialisten van de partner coördineerden de processen rond het project: van het introduceren van de nieuwe belichting, tot het maken van de berekeningen en de eindinspectie. “Dit is niet het eerste project in Rusland waar wij succesvol Philips LED modules hebben geïnstalleerd,” zegt Kirill Zevakhin, CEO van Svetogor.  “De betrouwbaarheid en kwaliteit van de belichting, samen met de professionele ondersteuning door de plant specialisten van Signify, die continu teeltondersteuning gaven en de teeltmanagers van de kassen op hebben geleid met de nieuwe technieken, stellen ons in staat om vooruit te kijken naar verdere samenwerkingen met Signify.”

"We zijn erg blij dat onze Philips groeibelichting de kwaliteit van het gewas kan helpen verbeteren en de opbrengst voor de telers kan verhogen, jaarrond. Dankzij onze partner Svetogor, konden wij de beste groeibelichting kiezen en installeren speciaal voor de slateelt,” zegt Sergey Khokhrin, Business Development Manager bij Signify, Horticulture LED segment in Rusland. “De resultaten van het project tonen aan dat LED-belichting niet alleen de structuur en uiterlijk van de planten kan verbeteren, maar ook de kosten van elektriciteit en water kan verlagen. In de toekomst wil de kas ook LED-belichting introduceren voor de tomaten- en komkommergewassen, en wij ondersteunen dat graag met onze belichting."


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Run op Finalerozen!

De finalekoorts rond de ontknoping van de Conference League, vanavond in Albanië, heeft ook het Rozenpakhuys...