Blog: Wij gaan 'wijnen, wijnen...'

09-12-2019    09:25   |    Eric Kerklaan

Eric Kerklaan is Senior Technical consultant crop protection bij HortiPro. Hij schreef deze blog exclusief voor Goedemorgen.

Bij 'wijnen, wijnen...' denken we al snel aan ‘Chateau Meiland’.

Goede wijn wordt gemaakt van goede druiven die voldoen aan de juiste kwaliteit en het liefst een hoog suikergehalte om voldoende alcohol te kunnen produceren. Wanneer alles goed samenkomt, krijgen we een mooi en smakelijk eindproduct. Maar dit gaat niet vanzelf. De druiventeler doet zijn uiterste best om goede druiven te oogsten en moet daar het hele seizoen voor werken om dit te realiseren.

Gek genoeg wordt er een product van het Nederlandse HortiPro gebruikt om de kwaliteit van het gewas en daarmee de druif in Zuid-Europa, optimaal te houden.  Voordat het nieuwe seizoen begint zal er eerst gesnoeid moeten worden.  Met snoeien maken we een wond en daar licht het gevaar op de loer. Dit gevaar heet ‘Esca’, ook wel Die-back genoemd, een wondziekte die veroorzaakt wordt door een scala aan schimmels die de plant op den duur vergiftigen door productie van mycotoxine. Als de infectie plaatsvindt, kan het wel 6 jaar duren voordat de gevolgen zichtbaar worden. Het is dus belangrijk dat de wijnboer direct na het snoeien het middel BlocCade toepast, een wondafdekkingsmiddel. Dit product wordt door HortiPro geproduceerd en de verkoop loopt via een distributienetwerk in geheel Europa tegen Esca bij druiven, maar ook tegen fruitboomkanker en Eutypa.

Voor uw en onze onderneming is het niet veel anders. Besluiten of nalatigheid kunnen vaak jaren later vervelende gevolgen hebben. We moeten ook aan ons bedrijf blijven werken en soms eens flink snoeien. Tegelijkertijd moeten we de ‘wond’ van onze beslissing goed behandelen, zodat het ons later geen schade oplevert. Denk aan de keuze en bouw van de kas, het irrigatiesysteem, rassenkeuze, hygiëne, personeel, etc.

Voor ons, bij HortiPro is belangrijk dat we onze afnemers goed adviseren in het gebruik van onze producten. Voor de telers is het belang dat ze de adviezen afwegen en zo optimaal mogelijk moeten toepassen binnen de onderneming. Het is ook daarom dat het soms jaren duurt voordat we resultaten van onze beslissingen zien en terug kunnen kijken op soms moeilijke maar goede besluiten.

Een besluit kan, net als voor wijn, wat langer duren voordat deze lekker smaakt.
Daarom is geduld is een schone zaak!

Wij hopen dat 2020 een fantastisch jaar voor ons allemaal wordt.

PROOST!


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws