Blog: Verandering wordt ons aangeboden

05-11-2020    10:22   |    Sjaak Bakker

Een weblog van Sjaak Bakker, Managing Director Growing Solutions bij Ridder. Bakker schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Waar vroeger een conference call apart in de agenda werd benoemd en nog een uitzondering was, is dit nu standaard onze gebruikelijke wijze van vergaderen. Bij het maken van afspraken gaat iedereen er bij voorbaat al vanuit dat dit online plaatsvindt. Opmerkelijk eigenlijk, dat we zo snel onze gewoontes hebben aangepast aan de nieuwe tijd. We spreken terecht over het “nieuwe normaal.” Stel ik mij wel de vraag: Wat blijft er over van het “oude normaal”?

Afgelopen week ben ik en waarschijnlijk velen van u, voor de eerste keer deelgenoot geweest van de digitale editie van GreenTech. Behalve het gemis van de gesprekken in de wandelgangen moet ik bekennen dat er mijn inziens ook voordelen zijn. Eén ervan is dat we op een efficiënte manier ons beste innovatiebeentje voor hebben kunnen zetten. Natuurlijk geldt net als bij een “normale” beurs ook hier, dat de waarde van deze aanpak pas later zichtbaar zal worden, maar we moeten wat.

Dat onze transformatie niet van vandaag is wil ik graag illustreren met dit voorbeeld. Lang geleden ben ik met een aantal andere toonaangevende Nederlandse tuinbouwtoeleveranciers om de tafel gaan zitten met als doel een “permanent beursplatform” te initiëren. Zie het als de Independer.nl van de Nederlandse tuinbouwtoelevering; een digitaal loket waar met name buitenlandse tuinbouwondernemers of investeerder haar kennis en aansluiting vindt. Objectief en in de breedte compleet. De toenmalige HortiFair was hierin zeer geïnteresseerd en werd aangesloten om dit idee verder te faciliteren. Helaas is dit initiatief een stille dood gestorven. Ik denk dat we te vroeg waren en gezamenlijk te weinig het collectieve lonkend perspectief onderkende.

In het jaar 2020 kijken we anders naar dergelijke veranderingen en hoe we geconditioneerde inzichten kunnen doorbreken. We worden hierin geholpen door de tijd. Einstein heeft ons ooit duidelijk gemaakt dat ‘Crisis geen chaos is, maar een steeds terugkerend verschijnsel om verandering te initiëren en oude gewoontes af te leren’. Ik geloof oprecht dat dergelijke mechanismes ons helpen anders naar de wereld en onszelf te kijken.

Wellicht herkent de regelmatige lezer van mijn blogs inmiddels de rode draad waar het in mijn persoonlijke drive betreft om gaat. Samen onze rol nemen naar verandering. Voor wie zich nu nog moet opladen hier tijd en energie in te stoppen wil ik zeggen; haast je.

De keuzes en kansen zijn legio en je ziet ook in de tuinbouw mooie initiatieven en ontwikkelingen die onze nieuwe wereld gaan helpen. Wel zijn deze nog vaak op oude geconditioneerde gewoontes gebaseerd. Zelf doen en geen integraal perspectief is niet duurzaam. De verandering wordt ons aangeboden maar wat te doen met het “oude normaal”?


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Mamabubbel...

In het afgelopen jaar hebben moeders meer rollen vervuld dan ooit. Vaak vanuit huis zijn de moeders: juf, kok,...