Blog: Van de regen in de drup?

12-01-2021    09:17   |    Hans Ligtenberg

Een weblog van Hans Ligtenberg. Hij is oud-docent Groene bedrijfskunde aan de Hogeschool Inholland in Delft en als vrijwilliger actief bij PUM. Deze weblog schreef hij exclusief voor Goedemorgen.

Uiteraard wens ik u allen graag nog een gelukkig en gezond nieuwjaar.  De afgelopen weken heb ik wegens het verplichte corona-huisarrest wat tijd gehad om weer eens bij te lezen. Eén van de MO publicaties inzake de nieuw te ontwikkelen batterij-industrie in Europa trok mijn belangstelling. (MO is een Belgische website  die de ontwikkelingen volgt in een mondialiserende wereld).

Vanuit de EU zij er plannen ontstaan om in het kader van de New Green Deal alle benodigde batterijen met grondstoffen vanuit Europa (???) en vooral in Europa te produceren, wij willen niet meer afhankelijk zijn van China. Goed plan, tot zover!

Maar... daar is wel het één en ander voor nodig. Uiteraard als wij alle benodigde elektriciteit op kunnen slaan, dan kunnen we van het gas af en hoeven niet meer naar de benzinepomp. Volgens deskundigen gaat de wereld er dan wat CO2-uitstoot betreft enorm op vooruit. Echter als wij onze behoefte aan fossiele brandstoffen inruilen voor de behoefte aan zeldzame grondstoffen zoals nikkel, kobalt, lithium (het witte goud) dan ontstaan er nieuwe markten waar andere multinationals de handel naar hun hand kunnen en willen zetten.

In onze westerse wereld hebben wij het marktwerkingsprincipe al heel ver doorgevoerd. Wij ontdekken nu dat we er in doorgeschoten zijn, iets meer overheidsinvloed zou hier en daar wel nuttig zijn. Maar de landen waar al deze strategische grondstoffen voor handen zijn, zijn nu meestal niet de stevigste democratieën waar een regering sterk in z’n schoenen staat.  Om hun economie na de corona crisis weer snel op orde te krijgen, zullen zij zwichten voor het grote geld (wat veelal in de eigen zak verdwijnt) en de kracht van het westerse kapitalisme. Deze zwakke economieën zullen het kind van de rekening worden, zij zijn rijk aan grondstoffen maar zullen toch arm blijven en de multinationals plunderen de planeet nu op een andere wijze (voorbeeld Bolivia). Andere markten, andere partijen, zelfde structuur! We komen van de regen in de drup als we niet oppassen. Stof tot nadenken, vooral wat de lange termijn betreft.

Zon- en windenergie zijn OK, maar wellicht moeten we onze WKK’s en ons gas nog maar even in ere houden!

Ik wens u een fantastisch 2021 toe!


Reacties (1)

Hans Ligtenberg at 12.01.2021

Waarom zou China zoveel belangstelling hebben voor Afrika? Stof tot nadenken!

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

China week: stel je vraag!

Heb jij een brandende vraag voor de Nederlandse ambassadeur in China? Stel die dan in de online meeting...

Instagram: Meer mogelijk...

"In de glastuinbouw is er veel meer mogelijk dan jullie denken!" Geloof je dat niet? Kijk maar mee, Didi laat...