Blog: Langs de lijn

04-11-2019    09:20   |    Dico Drost

Een weblog van Dico Drost. Hij is verantwoordelijk voor Horticultureonline.nl, een concept om (kleine) zelfstandige verkopers en kwekers te helpen in de online-verkoop. Dico schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Op dinsdag 29 oktober jongstleden, werd er voor het eerst geëxperimenteerd met een ander afzetmodel van planten door FloraHolland. Hierbij werd gebruik gemaakt van het systeem met de veilingklokken. Het lijkt mij duidelijk dat ik, als inkoper, de doelgroep ben en dat het de bedoeling is dat ik spontaan planten zou ga kopen vanuit dit aanbod. Mijn reactie heb ik met een voorzichtige toon op het platform ‘LinkedIn’ geschreven.  24 Uur later bleek dat 2099 mensen mijn reactie gelezen hadden.  Mijn reactie was:

Hoe praktijk en theorie totaal verschillend zijn. Vandaag probeert de coöperatie FloraHolland een nieuwe manier van het vermarkten van planten, “veilen voor morgen”. Veilen is het niet en succesvol, helaas ook niet.

Hierbij had ik een foto van een veilingklok gemaakt waarbij duidelijk zichtbaar is dat de planten fysiek niet aanwezig waren.

Waarom begin ik deze blog met “Langs de lijn”?! Na al die reacties vond ik mijzelf lijken op iemand die op zaterdag langs de lijn staat bij de sport van zijn/haar kind. Commentaar geven op het spel, de coach en de scheidsrechter en bijna zelf het veld wil inlopen om het over te nemen. En juist dit is waar ik niet van hou. Als je jouw kind toevertrouwt aan een sportclub moet je de club, de coach het vertrouwen geven dat hij/zij het goede doet. Na afloop van de wedstrijd is er een kantine waar gepraat kan worden en waar je vrij jouw mening mag geven. Is het structureel niet in orde bij de club, dan zoek je een andere club.  Dit is wat ik dan ook als reactie ontving op mijn LinkedIn post:

Hoi Dico. Gewoon stoppen met veilen. Direct handel doen met betrouwbare kwekers. Waarom elke dag hetzelfde spelletje op die klok. Alleen maar kosten toevoegen. Daarnaast zijn de werktijden van 5.00 uur beginnen ook niet meer 2019.

Tja, ook dit is een waarheid. Sinds kort beginnen we met veilen om 6.30 uur, dan is er om 7.00 uur een pauze omdat iedereen een pauze heeft en dan om 8.10 uur weer een pauze omdat het zo is. Wat een chaos! Word je dan nog serieus genomen als klant?!  

Nergens in de wereld is zo’n mooie coöperatie. Een coöperatie welke met passie is opgebouwd door vele mensen uit de sector. Een coöperatie welke van essentieel belang is om de sector continuïteit te bieden. Nog steeds zijn er veel mensen met kennis van de sector die willen helpen aan een mooie toekomst. Persoonlijk denk ik dat we niet zonder een platform kunnen waar prijzen gevormd kunnen worden door vraag en aanbod en tegelijk ben ik voorstander van een eerlijke prijs welke gebaseerd wordt op meer factoren dan alleen maar vraag. Maar laat het niet zover komen dat we zonder de club verder moeten.


Reacties (1)

Willem Geleijn at 04.11.2019

Hoi Dico, Je zin"Nog steeds zijn er veel mensen met kennis van de sector die willen helpen aan een mooie toekomst." Is waar, maar je ziet meer en meer de grote spelers bij elkaar kruipen of is het al de restjes oprapen? Betreft de klok, noem nog eens een systeem waarbij er op een aflopende (wijzer) prijs geboden wordt? Waarom geen opbod systeem? Een goed systeem ondersteund de groene handel, maar is niet op zoek naar het monopolie, maar op zoek naar meer doen met dezelfde (vak) mensen..

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

De Horti 20 aller tijden

Tijdens de Dag van de Tuinbouw kon je gisteren ook naar de 'Horti 20 aller tijden' luisteren, een lijst met...

Winnen met Oreon

Vanochtend kon je tussen 10 en 12 luisteren naar de tweede uitzending van LED’S. GO. LIVE. with Oreon op...