Blog: De waarheid is veel te duur!

10-12-2019    09:13   |    Hans Ligtenberg

Een weblog van Hans Ligtenberg. Hij is oud-docent Groene bedrijfskunde aan de Hogeschool Inholland in Delft en als vrijwilliger actief bij PUM. Deze weblog schreef hij exclusief voor Goedemorgen.

De busjes met pakjes rijden weer af en aan. Wij bestellen ons weer suf bij Amazons en Bol.com’s van deze wereld. Wij gebruiken het internet voor alle inkopen en communicatie met vrienden en geliefden. Het gebruik van Facebook, Google, YouTube, WhatsApp, Twitter is voor ons allemaal gratis. Maar als het gratis is, dan ben jezelf het product en wordt alle mogelijke informatie uit je getrokken. Deze bedrijven, waarvan de meesten pas begin deze eeuw zijn opgericht, worden geleid door 6 miljardairs, the Silicon Six en de rijkste man ter wereld van Amazon*). Zij verdienen zich dom en doezelig aan onze gemakzucht. Deze Silicon Six+1 zijn in staat om alle onze keuzes te manipuleren betreffende ons koopgedrag, politieke keuzes en nieuwsgaring. Zij zijn in staat om ons een onwaarachtig wereldbeeld aan te reiken waar een ieder zich in thuis voelt.

Deze Silicon Six+1 hebben dus heel veel macht en beschikken over zeer invloedrijke instrumenten. Zij geven aan zich sterk te maken voor de “vrijheid van meningsuiting” en het beschermen van “democratische waarden”. In werkelijkheid gaat het hen maar om één ding, de beurswaarde van hun eigen bedrijf. Deze Silicon Six+1 hebben dus veel invloed en hebben een gigantisch bereik over de hele wereld. Als het op Facebook staat is het “waar”, zij zien zich slechts als een doorgeefluik en voelen zich niet verantwoordelijkheid voor de inhoud van de informatie. Of het nu waar, fout een leugen of fake news is. Wetenschappelijke feiten mag je weergeven als een mening. Criminelen, dictators, pedofielen, liegende politici en ander tuig kunnen ongestraft gebruik maken van de dienstverlening van deze Silicon Six+1. Marc Zuckerberg, één van de Six, geeft aan dat het verwijderen van leugens en allerlei andere onzin veel te duur is. Het zijn dus een 6+1 bedrijven die een belangrijk deel van de wereldbevolking beïnvloeden terwijl er geen enkele democratische controle op mogelijk is. Er is geen enkele regering, rechtbank of organisatie op deze wereld die deze Silicon Six+1 ter verantwoording roept. Zij beschikken over enorme budgetten en lijken wel, in alle landen, boven de wet te staan.

Echter graag wil ik het omdraaien; ieder individu of organisatie heeft het recht om NIET gemanipuleerd te worden en de eigen data te beheren. Daar is veel fatsoen en politieke inzet voor nodig. Zou dat nog lukken voor 2030?

Ik wens u alvast fantastische feestdagen en alle goeds voor het nieuwe jaar!

*) Amazon levert niet alleen goederen, maar verkoopt ook alle klantinformatie aan derden.
Deze column is mede gebaseerd op een recente speech van Sacha Baron Cohen.

 


Reacties (1)

Ronald Kloppenburg at 10.12.2019

Wat een fantastische blog Hans en zo verschrikkelijk waar. Wij leven in een wereld waar manipulatie aan de orde van de dag is en...……...we doen er zelf ook aan mee. Als verkoper ben ik daar heel eerlijk in. Overtuigingskracht schijnt een natuurlijk talent te zijn, alhoewel ik door het verkopen van ons unieke productenpakket een meerwaarde voor onze afnemers kan zijn in het bereiken van hun doel. Dat gevoel hou ik graag vast. Laten we hopen en wensen dat de wereld in 2020 een klein beetje bewuster mag gaan leven en jouw blog minimaal 6 miljard keer mag worden gedeeld !!!!

Reageer op dit bericht

Meer nieuws