Blog: 'Ai, Ai, Ai, ben jij er klaar voor?'

12-02-2018    11:01   |    Goedemorgen

Een blog van Ellen Samwel. Zij verzorgt de online marketing binnen JEM-id, een bedrijf dat softwarepakketten ontwikkelt. Deze blog is exclusief geschreven voor Goedemorgen.

‘AI’, je komt hem steeds vaker tegen in de media. Ai is, naast onze Westlandse trots, óók nog de afkorting van Artificial Intelligence. Arti...wat? AI is ook wel: van ‘dom’ naar ‘slim’. Het zijn taken die door computers in plaats van door mensen uitgevoerd worden. Denk aan zoekmachines, robotgrasmaaiers (ook wel Iot, Internet of Things) en tegenwoordig ook aan gezichts- en stemherkenning.

Waar we van een ‘digitale’ naar een ‘mobiele’ evolutie gingen, gaan we momenteel naar een ‘AI-first’ bestaan. Misschien zegt AI je nu nog steeds niet zo veel, maar herken je de voorbeelden wel: een domme auto vs slimme Tesla en een normaal ‘dom’ horloge vs, de naam zegt het al, een smartwatch, waarmee je veel meer kunt dan alleen de tijd bewonderen.

In Amerika kun je tegenwoordig met je smartphone en een account boodschappen doen. Bij het inschakelen van de app, kun je bij ‘Amazon Go’ winkelen, zonder dat je iets hoeft te scannen of in de rij hoeft te staan om iets af te rekenen, er zijn namelijk geen kassa’s meer. Handig voor al die harde werkers (met volle agenda’s) onder ons. Of zal online supermarkt PicNic eerder beschikbaar zijn op nog meer plaatsen in NL? Je hoeft hiervoor niet meer naar de winkel en in de PicNic-app kun je precies volgen hoe je boodschappen naar je huis worden gereden. Je kunt via een slimme techniek op de minuut nauwkeurig zien hoe laat je boodschappen er zijn. Amazon is trouwens met bezorgdienst AmazonFresh momenteel ook al in Europa actief, dus de concurrentie ligt op de loer.  

Ook in China zijn ze volop aan testen met een slimme techniek. Bij de nieuwe, gezonde variant van KFC (de K Pro, met o.a. salades) testen ze momenteel door gasten hun maaltijd af te laten rekenen door te lachen voor de camera. Door te glimlachen, kan de ‘Smile to Pay’-service je herkennen, waarna het geld automatisch van je bankrekening wordt afgeschreven. Ik vraag me trouwens wel af wie er lacht als er geld wordt afgeschreven, maar dat terzijde. Nu maar hopen dat je een steenrijke dubbelganger hebt…;-).

In de AGF- en sierteeltsector wordt alles ook steeds slimmer. Binnen JEM-id zijn wij voor het AGF-automatiseringspakket GreenCommerce bijvoorbeeld bezig om te kijken hoe wij spraakherkenning toe kunnen passen voor ELMO (ELMO is een snelle en eenvoudige manier om papierloos AGF-orders te picken binnen een warehouse). Ook wordt er geëxperimenteerd met RTLS. RTLS staat voor Real Time Location System en is een systeem dat localisatie inzichtelijk maakt, denk aan het voorbeeld van PicNic, maar dan met heftrucks in een loods.

Welke leuke ‘slimme’ producten heb jij gespot? En welke mis je nog?


Bron: roboticsbusinessreview.com


Reacties (1)

Evelien at 12.02.2018

Wat leuk, die Smile to pay. Die kende ik nog niet!

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Grodan trekt aandacht met robot

Tijdens HortiContact rijdt Me, Robot rond namens Grodan. Een heuse, rijdende robot die mensen aanspreekt en op zijn buik een filmpje laat...