Winnaarsmentaliteit in de tomatenteelt

19-04-2021    09:59   |    Goedemorgen

Wie de polder bij Middenmeer binnenrijdt, raakt automatisch onder de indruk van de enorme bedrijven die uit het landschap opdoemen. Gigantische datacentra, maar ook enorme tuinbouwbedrijven. Eén daarvan is CombiVliet: teler van mini troscherrytomaten, snoeptomaatjes, grove en middelgrove trostomaten en cocktailtomaten. Groeispecialist Van Iperen nam een kijkje op het bedrijf.

“In het hoogseizoen leveren we meer dan twee miljoen kilo tomaten per week. Grote die lekker zijn en kleine die héél lekker zijn!” In gesprek met Roy van Vliet en Robert van den Ende van CombiVliet, Ben Driessen van Koppert en Edwin Datthijn van Van Iperen.

Roy: “De rassen die wij telen, zijn geselecteerd op basis van smaakproeven. We telen met maximale aandacht voor duurzaamheid. Wij zijn ons altijd bewust van het feit dat wij voedsel produceren. In dat kader beschikken wij over alle relevante certificaten op het gebied van hygiëne en voedselveiligheid.” Roy is lid van de directie van CombiVliet en manager van de locatie in Middenmeer. Sinds twee jaar assisteert Robert van den Ende hem. Hij is verantwoordelijk voor teelt, arbeid en biologie. Kenmerkend voor dit bedrijf is de merkbelofte ‘samen groeien’. Roy: “Alleen samen kom je verder en groeien is noodzakelijk om in deze tijd te kunnen blijven bestaan.”

Beheersbare groei
Middenmeer is met 84 hectare verreweg de grootste locatie van CombiVliet. Binnen afzienbare termijn wordt daar nog eens 12 hectare aan toegevoegd. “Daarmee zitten we hier aan het maximum. Het geheel bestaat eigenlijk uit zeven, straks dus acht, tuinen van elk 12 hectare. In 2011 zijn we met de bouw van de eerste tuin begonnen. Door steeds met 12 hectare te groeien, hebben we de tijd om elke keer een nieuwe ploeg mensen op te leiden, die daarna de nieuwe tuin gaat leiden. Op die manier is de groei uiterst beheersbaar gebleven.”

Elke tuin heeft zijn eigen specialisten. Door elke twee tuinen te verbinden via een kantine wordt uitwisseling van kennis en ervaringen gestimuleerd.

Lees hier het volledige artikel


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws