Aanzienlijke gasbesparing door LED-groeilampen

Aanzienlijke gasbesparing door LED-groeilampen

Tomaten- en komkommerproeven in World Horti Center, uitgevoerd door HortiTech, hebben aangetoond dat het gebruik van LED-groeilampen een aanzienlijke gasbesparing oplevert. Vanwege de toepassing van de lampen stijgt de temperatuur in de kas met zo'n 2 tot 3 graden, waardoor de gasbesparing kan oplopen tot zo'n 35%.

In World Horti Center (WHC) in Naaldwijk werden twee afdelingen ter grootte van 76,8 m2 gebruikt voor het testen van tomatengewassen onder Climalux CLX V1000 belichting. Voor de verwarming van de teelt werd gebruik gemaakt van het bestaande verwarmingsnet van de kas. Een buisrail netwerk op de grond met 10 buizen van 45 mm doorsnede en een groeibuis netwerk met 4 groeibuizen, 40 centimeter boven de teeltmat. Afdeling 2 werd primair verwarmd met de groeibuis en afdeling 3 primair met de buisrail. De energiebesparing die hiermee behaald werd komt vooral voort uit minder meters verwarmingsbuis in het groeibuis netwerk. Volgens de onderzoeker van HortiTech heeft de verticale luchtstroom, veroorzaakt door de ventilator van de groeilamp, eveneens een versterkend effect op het wortelgestel waardoor het wellicht mogelijk is om zelfs zonder verwarming te telen. Echter, dit aspect is niet onderzocht.
 
Komkommerproef
 Gedurende een periode van 26 weken werd bekeken hoe het komkommergewas reageert op de Climalux CLX V1000 belichting. Voor de verwarming van de teelt werd gebruik gemaakt van het verwarmingsnet van de kas, bestaande uit twee netten: het ondernet (buisrail) en het bovennet (groeibuis).  In eerste instantie werd alleen het ondernet gebruikt, daarna alleen het bovennet. De buisinput was altijd laag omdat er nooit schimmelvorming optrad vanwege de verticale luchtstroom. Deze luchtstroom zorgt er ook voor dat het vochtgehalte in de kas beter gereguleerd wordt, waardoor het scherm vaker gesloten kan worden, met slechts een kleine kier om vocht af te voeren. Een aanzienlijke energiebesparing.
 
Verticale luchtstroom
De CLX V1000 groeilamp is samengesteld uit een dimbare verlichtingsunit en een verticaal ventilatiesysteem. Door de interne verticale luchtstromen in combinatie met de regelbare lichtintensiteit, wordt rond elke plant een stabiel klimaat gecreëerd, waardoor de vraag naar extra warmte en ventilatie van buitenaf drastisch wordt beperkt.
 
Unitwarmte
De lichtenergie die de lamp voortbrengt wordt door het verticale ventilatiesysteem volledig benut. De luchtstroom gaat van bovenaf door het gewas en wordt gemengd met de koude lucht onderin, waardoor er een constante warmtestroom ontstaat.
 
Lichtintensiteit
Door de dimbaarheid van de lampen wordt ook aanzienlijk op energie bespaard. De dag- en nachtovergangen kunnen heel precies geregeld worden, waardoor er niet alleen een stabiele omgeving voor de plant wordt gerealiseerd, maar er is ook minder energie voor nodig.
 
De groeilamp
Bij de ontwikkeling van de CLX V1000 groeilamp heeft Climalux energiebesparing als uitgangspunt genomen, zowel op gas als op elektriciteit. Niet alleen vanuit milieutechnisch oogpunt, maar ook om kosten te besparen en het rendement te verhogen.
 
De CLX V1000 groeilamp is samengesteld uit een dimbare verlichtingsunit en een verticaal ventilatiesysteem, waardoor warmte en vocht gelijkmatig verdeeld wordt in een kas. De unit creëert een microklimaat rond elke plant, veroorzaakt door de regelbare verticale luchtbeweging in combinatie met de regelbare lichtintensiteit. Door de lampen op juiste wijze aan elkaar te koppelen in een totaalsysteem, vormen ze samen een cluster van klimaatcellen dat bijdraagt aan klimaatgelijkheid in de hele kas en garant staat voor aanzienlijke kostenbesparingen.

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v