Blog: 'Geld, geld en nog eens geld'

16-11-2017    09:54   |    Hans Ligtenberg

Een weblog van Hans Ligtenberg. Hij is oud-docent Tuinbouw & Agribusiness van Hogere Tuinbouwschool Inholland in Delft. Deze weblog schreef hij exclusief voor Goedemorgen.

Ik heb zorg met betrekking tot de beschikbaarheid van papiergeld. Dit is geen specifiek tuinbouwprobleem maar het treft ons allemaal als het even tegenzit. Als ik nu kijk naar de reclames vanuit de banken dan proberen zij ons bij de huidige lage rentestand vooral aan het beleggen te krijgen. Nu is het zo dat ik op mijn spaargeld een rentepercentage van 0% ontvang. Dit terwijl de Nederlandse Bank een inflatiedoelstelling heeft van 2% per jaar. Dit heeft dus tot gevolg dat mijn spaarcentjes over een periode van 10 jaar 20% minder waard worden en er wordt niets gecompenseerd door een beetje rente. Toch een merkwaardige doelstelling voor een centrale bank.

Ook is er volop reclame om hele jonge mensen te voorzien van een plastic bankpas zodat zij al heel jong wennen om alles digitaal te doen. Daarnaast wordt er hier en daar wel een proefballonnetje opgelaten om ook een negatieve rente in rekening te brengen. Je zou dan de bank iets moeten betalen voor het feit dat jouw spaargeld bij hen op een rekening staat. Nu, geen enkele bank durft dat aan want er zal dan een run op de banken ontstaan en men stopt dan het spaargeld wel weer in een ouwe sok. Dat kan alleen als wij nog de beschikking (uitwijkmogelijkheid) hebben over papiergeld. Maar op het moment dat alles digitaal gaat en er geen uitwijkmogelijkheid meer is naar het papiergeld, dan kunnen de banken ons zonder enig risico een boeterente opleggen die we dus dan echt moeten betalen. Deze boete dan wordt gewoon automatisch afgeboekt. Onze enige redding zou de concurrentiestrijd van de banken onderling kunnen zijn.

Al met al, de vriendelijk lijkende dienstverlening van de banken rondom het digitaliseren van de geldstromen (voor de lange termijn), geven mij geen goed gevoel. Nog maar niet te spreken over wat er gebeurt als de stroom (om wat voor reden dan ook) uitvalt of het internet het even niet doet. Wij kunnen met onze creditkaart dan geen boterham meer kopen.

Echter er komen nu ook berichten uit Frankfurt dat de ECB (Europese Centrale Bank) wat minder geld wil bijdrukken zodat de geldvoorraad weer wat krapper wordt en de rente weer iets omhoog gaat. Dus wie weet uitstel van executie, maar dames en heren tuinders pas op uw spaarcenten!


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Vega-optie in 'Kies Ik Gezond'-app

Bijna de helft van de Nederlanders probeert minder vlees of vis te eten. Dit heeft het Voedingscentrum onderzocht. Een groot deel van deze...

LinkedIn: automated crop monitoring

Jan Schneider, directeur van MyWave-Solutions, schrijft op LinkedIn een blog over dat automatische gewasmonitor-systemen de toekomst zijn in...