Blog: 'Bio-vliegwiel begint te draaien' (1)

14-11-2017    09:47   |    Joost Joling

Een weblog van Joost Joling. Hij is hoofd Bemiddelingsbureau Planten bij sierteeltmarktplaats Plantion. Zijn blog is exclusief geschreven voor Goedemorgen.

We zien het steeds meer om ons heen. De vraag naar duurzame producten neemt toe. Bedrijven die ambities stellen om duurzaam te gaan inkopen. In de foodsector speelt dit al langer en speelt nu ook steeds meer in de sierteelt. Zo wordt er als voorbeeld verwacht dat kwekers minimaal GAP-gecertificeerd zijn.  

Op het gebied van duurzaamheid lopen biologische kwekers voorop. Het aanbod van deze producten is weliswaar nog beperkt in de sierteelt, maar neemt steeds meer in omvang toe door de toenemende vraag. 

Nu werken wij als Plantion samen met Pure Organic. Een groep van biologische kwekers die kennis met elkaar deelt en waarvoor wij verkoopondersteuning doen. Deze kwekers zijn allen SKAL gecertificeerd en dat is een vereiste om een product 'Bio' te noemen. Deze Bio-kwekers hebben een lange aanlooptijd om over te schakelen naar biologisch. Er worden hoge eisen gesteld. Bedrijven die 'Bio' verhandelen dienen ook  gecertificeerd te zijn.

Er zijn mogelijkheden genoeg om van 'Bio' een succes te maken. Kijk naar landen om ons heen. Het vliegwiel moet alleen gaan draaien. De klanten willen, de kwekers willen en het product is er. Het aanbod biologisch is nog bij lange na niet compleet. Kwekers dienen plantmateriaal tijdig te bestellen, omdat er anders achter het net gevist wordt. Maar als we een biologische kweker op korte termijn in een positie kunnen brengen om te kweken naar behoefte van de klant en hierover afspraken kunnen maken, dan is dat een eerste stap in de goede richting om het vliegwiel 'Bio' in gang te zetten. Deze moet echt gaan draaien. Het bekende kip en het ei verhaal. 

De huidige Bio- kwekers lopen voorop en hebben hierdoor een prima positie om aan de toenemende vraag te voldoen. Het vliegwiel begint te draaien. Doet u mee? 


Reacties (1)

Frank Radder at 14.11.2017

Fantastische handreiking aan kwekers die nog twijfelen. Mooie bevestiging van de samenwerking tussen Plantion en Pure Organic. Nog een lange weg te gaan. Maar wederom een mooie stap voorwaarts. Hartelijk dank Joost en Plantion.

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Vega-optie in 'Kies Ik Gezond'-app

Bijna de helft van de Nederlanders probeert minder vlees of vis te eten. Dit heeft het Voedingscentrum onderzocht. Een groot deel van deze...

LinkedIn: automated crop monitoring

Jan Schneider, directeur van MyWave-Solutions, schrijft op LinkedIn een blog over dat automatische gewasmonitor-systemen de toekomst zijn in...