'Al tijdje trend gaande in komkommerland'

17-11-2017    09:46   |    RZ Uitgelicht

Komkommerteler Wim van den Berg uit Bleiswijk kan in de winter een constante hoge kwaliteit komkommers leveren. Dat heeft hij te danken aan de raskeuze, zo laat hij weten in 'RZ Uitgelicht' van Rijk Zwaan. Galibier RZ levert hem groene strakke komkommers op, zonder buikjes.

Het is vaste prik: één maal Galibier RZ en drie maal Laureen RZ. Wim van den Berg plantte de vroege teelt omstreeks 20 december. Galibier domineerde het 3 hectare grote bedrijf tot 1 april, toen werd er tussengeplant. "Tot vorig seizoen kozen we altijd voor een plantdichtheid van 1,5 planten per m2, maar komende teelt gaan we voor het eerst naar 1,25 planten per m2", zo vertelt de teler in RZ Uitgelicht. "Die trend is al een tijdje gaande in komkommerland. Collega's zijn prima in staat om met minder planten eenzelfde productie te realiseren. Je creëert  een evenwichtiger gewas met voldoende ruimte voor zware vruchten. En gaat daarbij terug in je plantkosten. Het proberen zeker waard!"

"Wij telen Galibier altijd met tempo. Door snelheid te houden, komen de vruchten er sneller af en behoud je dus de kwaliteit. WEl met een vrij vlak stookregime, de etmaaltemperatuur zakt bij ons eigenlijk nooit onder de 20oC. Galibier is een vrij makkelijker groeier zonder echt vol te worden. De plant blijft ook makkelijk in balans. Maar blijf het gewas wel goed in de gaten houden, het houdt niet van te extreme buistemperaturen. Als het buiten koud is, moet je er niet een overdreven hoge buistemperatuur in zetten. Dan raakt de plant van slag. Snelheid met beleid dus."

Van den Berg oogste in de eerste teelt tussen de 40 en 44 komkommers per m2. "Allemaal 35-ers en 40-ers. Wij snijden er vier van de stam. De ranken komen er bij Galibier altijd vlot uit. Van een productiegat is dan ook geen sprake. Kortom: een soepele teelt met een goede opbrengst. Wij zijn zeker tevreden."

(Foto: Bestoffour.nl)


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Vega-optie in 'Kies Ik Gezond'-app

Bijna de helft van de Nederlanders probeert minder vlees of vis te eten. Dit heeft het Voedingscentrum onderzocht. Een groot deel van deze...

LinkedIn: automated crop monitoring

Jan Schneider, directeur van MyWave-Solutions, schrijft op LinkedIn een blog over dat automatische gewasmonitor-systemen de toekomst zijn in...